Győr+
2011.07.07. 08:41

Ma teszik le az Audi új győri üzemének alapkövét

Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgató tanácsának elnöke ma délelőtt teszi le az új Audi-gyár alapkövét. Az új egységgel az autógyártás teljes vertikumát lefedi majd az üzem, amelynek szerelőszalagjairól napi félezer autó gördülhet le 2013-tól.

A kormányfő és a cégvezető tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a járműgyártó cég 900 millió eurós fejlesztést hajt végre a nyugat-magyarországi telephelyen, ez közvetlenül 1.800-zal növeli a munkatársak létszámát. (A tavalyi év utolsó napján 6.422-en dolgoztak a gyárban, közülük 6.138-an munkaszerződéssel.) Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter három hónappal később közölte, hogy az Európai Unió kiemelt közérdekre hivatkozva jóváhagyta a beruházásban érintett Natura 2000 területek átminősítését, zöld utat adva ezzel a fejlesztésnek.

Az Audi-fejlesztés 11,2 milliárd forintos állami támogatást kap.

Thomas Faustmann, a magyarországi Audi-leányvállalat ügyvezetésének elnöke február elején beszélt újságíróknak arról, hogy március elsején – a közműépítésekkel és a földmunkákkal – megkezdődött a kivitelezés. Akkori közlése szerint 2013 22. hetében el kívánják indítani az új üzemrészben a sorozatgyártást, ami azt jelenti, hogy az első kocsiknak 2012 őszén el kell készülniük itt.

Az év elején megjelentek sajtóinformációk arról, hogy egy 2018-ban üzembe álló második ütem is szerepel a társaság terveiben. Erről Thomas Faustmann március elején úgy nyilatkozott: a járműgyártás bővítése után születik döntés arról, hogyan tovább, de jó, ha van szabad terület a fejlesztéshez.

(MTI)