Ma is szeretünk babázni!

Győr+
2014.04.23. 16:31

A Győr Plusz egy többszörösen díjazott babakészítőt kérdezett.

Molnár Eszternek az utóbbi időszakban igazán nem lehet panasza alkotó tevékenységére, hiszen az Országos Baba- és Mackókészítési Verseny reborn csecsemő kategóriájában, három éve folyamatosan a legjobbnak bizonyul. Ami talán ennél is fontosabb, hogy ezáltal az aranykoszorús babakészítő mesteri címet is elnyerte a kreátor. Most őt kérdezzük babázásról, babákról és arról, hogy hogyan segíti az önkifejezést ez a fajta alkotó munka.

 

– Repüljünk egy picit vissza az időben: mikor kezdtél babakészítéssel foglalkozni?

 

A győri Zichy palotában találkoztam először reborn babákkal. Annyira megtetszettek, hogy azonnal elkezdtem utánuk kutakodni. Nem sokkal később, 2009-ben a babakiállítás kísérő rendezvényeként szervezett baba- és játékvásáron vettem meg az első ilyen típusú babámat, majd a következő évben részt vettem egy babakészítési bemutatón is. Innen már egyenes út vezetett odáig, hogy én magam is kipróbáljam a technikát és elkészítsem az első saját babát – több-kevesebb sikerrel. Ennek már 5 éve. Az idei volt a negyedik kiállítás, melyen kiállítóként szerepeltem.

 

– Fel tudnád idézni, hogy mi tetszett meg ezekben a babákban?

 

Nem tudom pontosan mi fogott meg bennük. Teljesen ámulatba ejtettek. Közelről fürkésztem őket, hogy hogyan lehet ilyen megdöbbentően élethű babákat létrehozni.

 

– Mi a különlegessége az általad kreált alkotásoknak? Egyáltalán, hogyan készülnek a babáid?

 

A reborn babákról tudni kell, hogy létrehozásuk két ember együttes alkotása: az egyik, aki a babákat megmintázza, ők általában szobrászok, a másik, aki élethűre megfesti, kialakítja végleges külső jegyeiket. Mindkettő egyformán fontos és nehéz feladat. A reborn babák vinilből illetve szilikonból készülnek. Az üreges babaformát ipari körülmények között öntik és így készül el a kereskedelmi forgalomban beszerezhető baba alap. Az eljárás otthoni körülmények között nem kivitelezhető. A baba festését már a reborner végzi. A vinil alapra felvitt 15-20 különböző festék rétegből felépülő aprólékos festési eljárással tesszük a babát élethűvé. A feladat nem lebecsülendő. Jó kézügyességet, jó megfigyelőképességet, esztétikai érzéket és határtalan türelmet és elszántságot igényel. Keskeny a mezsgye a giccs, illetve a taszító végeredmény, valamint az ámulatba ejtő, gyönyörködtető művészi hatás között. Csak ez utóbbi módon szabad dolgozni. A festést követően a babák hajat kapnak – szintén egyedi kézi munkának köszönhetően. A vékony mohair szálak egyenként kerülnek betűzésre. A haj kialakítása is meghatározza a baba karakterét. Végső lépésként az üreges baba testet megtöltjük, súlyozzuk, hogy az alkotást kézbe véve szintén az élő babákéhoz hasonló érzetet keltsünk.

 

– Mi lesz az elkészült babák sorsa?

 

Úgy vélem a reborn nem játék baba, én inkább dekorációs babáknak nevezném. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne velük játszani, hisz nem törékenyek, sőt mivel a végtagok könnyen mozognak és a babák súlyuk és a töltési technológia miatt szinte a kézbe omlanak, tehát jól dajkálhatók – ellentétben a játékboltok polcain található játék babákkal – a kisgyermekek sokkal szívesebben játszanak velük. Az anatómiailag hűen megmintázott külső vonzza a tekintetet, az embert pedig dajkálásra, babázásra készteti. De ne felejtsük el, hogy egy sok-sok munkaórával elkészült minőségi reborn babáért külföldön akár 1.000 – 2.000 fontot is elkérnek. Nem biztos, hogy engednénk gyermekünknek, hogy akár a homokozóba ültesse újdonsült kedvencét. Magyarországon nincs történelme a babakészítésnek és fizetőképes kereslet sincs rá. De akadnak azért babagyűjtők hazánkban is, akik nem kevés pénzt áldoznak egy-egy újabb darabért. A szívemhez nagyon közel álló babáimtól – legfőképp amivel már díjat is nyertem – nem tudom megválok-e valamikor is, a többiektől – bár nem könnyen – de elszakadok, ha valaki szeretné megvásárolni. Sajnos hely szűke miatt nem tudom minden babámat megtartani. Arról nem is beszélve, hogy jól eső érzés, mikor vásárlási szándékkal megkeresnek és elismerik a munkámat. Örülök, ha az embereknek tetszik az, amit létrehozok.

 

 

– Mi a tapasztalatod mennyire babáznak ma a kislányok?

 

Szerintem babáznak. Miért ne tennék? Lehet, hogy kicsit másképp és lehet, hogy kicsit kevesebbet, mint régen, mert mára kiszélesedett a játék lehetőségek tárháza, de az ősi példa, a minta, ma is ugyanúgy ott van a családokban.

 

– Miért lehet fontos az, hogy van Győrben egy állandó babakiállítás, illetve, hogy évről-évre sor kerülhet a győri versenyre?

 

A győri verseny és kiállítás egyedülálló az országban. Sok embert megmozgat, legyen az alkotó vagy látogató. A mai felgyorsult világban is időt és teret kell engedni az alkotásnak, az önkifejezésnek és az elmélyülésnek. Az embereknek szükségük van minderre, függetlenül a kortól melyben élnek.

 

 

 

Molnár Eszter hamarosan egy, a Global Doll Society nemzetközi baba szervezet által rendezendő babakiállításon és versenyen is megmutathatja munkáit, a németországi Türingiában. Portálunk ezúton is eredményes szereplést kíván az alkotónak!

 

Csapucha Adrienn