Luca váltja Vanesszát, Bence pedig Kevint

Győr+
2011.10.04. 09:06

Az idei évben az idegen hangzású nevek lecsengőben vannak, egyre inkább divatosak a rövid, jellemző becézési formával nem rendelkező keresztnevek.

Kun Máriát, a győri Anyakönyvi Hivatal vezetőjét kérdeztük a napjainkban legdivatosabb keresztnevekről.

Kiderült: A 2010-es év leggyakoribb leánynevei nem egyeznek meg az idei év „slágerneveivel”. A tavalyi évben 41 Rékát, 37 Jázmint és 34 Nórát anyakönyveztek Győrben. A friss adatok alapján az idei év júniusáig a legnépszerűbb lányneveknek a Luca, Rebeka és Hanna bizonyultak, mindhárom nevet 14-en kapták.

A legkedveltebb fiúneveket tekintve nem beszélhetünk új kedvencekről, hiszen a tavalyi év leggyakoribb fiúnevei köszönnek vissza idén is. A szülők választása mindkét évben legtöbbször a Bence és Máté nevekre esett. A harmadik helyet 2010-ben a Dávidok, 2011-ben pedig az Ádámok szerezték meg.

Az előző évekre jellemző idegen hangzású keresztnevek – Vanessza, Dzsenifer, Kevin – egyre kevésbé használatosak, sőt a szappanoperákból ismertté vált nevek is kezdenek kimenni a divatból.

Vannak azonban olyan keresztnevek, amelyek „ellenállnak” a divatnak és tíz év távlatában éppoly kedveltek, mint amikor először sorolták őket a népszerű kategóriába. Példaként a lányoknál a Vivien és Viktória, fiúknál pedig az Ádám, Dávid és Dániel nevek említhetők.

Napjainkban felkapottak a becézett formájukban anyakönyvezett lánynevek, ilyenek a Lili és Kata nevek.

Az idei évben jellemző volt a szülőkre az is, hogy a névválasztásnál az utónévkönyvben szereplő nevek helyett a saját maguk által kreált neveket részesítették előnyben, amelyeket engedélyeztetés után anyakönyveztettek is. Így születtek új fiúnevek a Tegze, Ben, Mikán, Vikram és Nimái. A Sifra, Zohara, Káren keresztnevek viselői pedig a lányok táborát gazdagítják.

Simon Barbara