Hirdetés
Győr+
2012.05.23. 16:00

Lovas- és Hadijáték Kismegyeren

A rendkívüli történelemórának is beillő, látványos Lovas- és Hadijátékot 2012. június 9-én rendezik a kismegyeri emlékmű szomszédságában.

Hirdetés

Győrben már hagyományos programnak számít az 1809. június 14-i győri csata hősei előtt tisztelgő rendezvény. Ez volt a napóleoni háborúk egyetlen, a Magyar Királyság területén lezajlott ütközete, egyben az utolsó összecsapás, amelyben a magyar nemesi felkelés hadai vettek részt.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, a településrész önkormányzati képviselője a hadijáték kapcsán kifejtette, a rendezvény 2009-ben a csata 200-ik évfordulóján vált igazán nagyszabásúvá, és azóta is a város nyári programkínálatának egyik kiemelt eseménye.

Hirdetés

Hozzátette, a hadijáték az ágyúk zaja, a lovasság rohama és a védők hősies önfeláldozó küzdelme révén élő történelemórává varázsolja a kismegyeri csatateret. A lovasjáték hasonlóan látványos attrakció, melyben az idén többek között huszáresküvőt és puszta ötöst is láthatunk, de az érdeklődőket további kísérőprogramok is várják.

Serfőzőné Tóth Andrea kulturális igazgató kiemelte, a városban három kosztümös rendezvényt szerveznek, a Szent László Napokat, a Barokk Esküvőt és a kismegyeri játékokat. Hozzátette, mindhárom nagyon sikeres a győriek és a hozzánk látogatók körében. Külön öröm, hogy a kismegyeri rendezvény évről évre egyre színvonalasabb és egyre több látogatót vonz.

A program:

2012. június 9.

Megemlékezés az emlékműnél

16.00

dr. Szabó János tárogatón játszik

Történelmi zászlók bevonulása

Himnuszok

Ünnepi beszédet mond: Simon Róbert Balázs alpolgármester

Történelmi zászlók kivonulása

A Pándzsa patak mellett

17.00 Történelmi lovasjáték

18.00 Történelmi hadijáték

Résztvevő hagyományőrzők:

Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz

IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszárbandérium

Pápai Huszáregyesület

15. Második Székely Határőr Gyalogezred Hagyományőrző Társaság

Programok az emlékmű melletti színpadon

14.30 Kismegyeri óvodások, iskolások és nyugdíjasok műsora

15.00 Hangraforgó Együttes előadása gyermekeknek

20.00 Country Arrabona Együttes koncertje

21.00 Amigo Zenekar koncertje

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat