Győr+
2012.07.26. 15:43

London 2012 – A magyar vízilabda a legeredményesebb

A férfi vízilabda-válogatott pénteken érkezik Londonba, de jó híre már "megelőzte": az olimpiai sajtóközpont csütörtöki előzetesében részletes statisztikával érzékelteti a magyarok eddigi kiemelkedő sportági sikereit.

Vezető helyen említi az összegzés azt, hogy Kemény Dénes legénysége a brit fővárosban megszakítás nélkül negyedszer lehet olimpiai bajnok, miután megnyerte a 2000-es, a 2004-es és a 2008-as ötkarikás játékok pólótornáját.

A férfi vízilabda 1900-ban kapott helyet először az olimpia műsorában, azóta szerves része a négyévenkénti csúcstalálkozóknak. A nyitány óta a magyar férficsapat 15 ízben szerzett érmet, aranyat összesen kilenc alkalommal, s ötkarikás mérlegét tekintve toronymagasan a legeredményesebb nemzeti válogatott. Londonban meglehet a tizedik elsőség is, négyen – Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely és Szécsi Zoltán – pedig négyszeres olimpiai bajnokká léphetnek elő.

Az eddigi legeredményesebb pólós – nemcsak magyarként, hanem nemzetközi összevetésben is – mindmáig Gyarmati Dezső, aki öt olimpiai medálnak, benne három aranynak a gazdája.

(MTI)