Győr+
2011.10.19. 15:51

Liszt-év – Győr-Moson-Sopron megyei rendezvények

Győrújbaráton Liszt-szobrot avatnak, Sopronban és Győrött pedig hangversenyekkel emlékeznek meg a hétvégén Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról.

A World Liszt Day zenei programjaihoz kapcsolódva a Győri Filharmonikus Zenekar szombaton a Krisztus oratóriumot szólaltatja meg Kocsár Balázs vezényletével a győri Richter teremben. Közreműködik Kriszta Kinga (szoprán), Wiedemann Bernadett (mezzoszoprán), Nyári Zoltán (tenor), Haja Zsolt (bariton), Hámori Szabolcs (basszus), valamint a Szlovák Filharmónia Kórus Blanka Juhanáková vezényletével.

A műsorválasztás érdekessége, hogy a World Liszt Day programjain a világ különböző tájain tizenegy városban, köztük Párizsban és Bécsben, Vilniusban és Prágában, Budapesten és Egerben, Kecskeméten és Győrben ezen a napon csendül fel a zseniális komponistának ez a műve – mondta Fodor László, a zenekar sajtóreferense az MTI-nek.

A születésnapot megelőzően pénteken Liszt-mellszobrot avatnak a Győr szomszédságában lévő Győrújbaráton. Az alkotás gipsz eredetijét F. Csapó Irén, a településen élő képzőművész ajándékozta a községnek, az önkormányzat pedig bronzba öntette, majd a zeneszerzőről elnevezett utca közelében állíttatta fel. A köztéri alkotáshoz méltó környezetet helyi vállalkozók támogatásával alakították ki.

Ugyancsak pénteken zenés irodalmi estet tartanak a Liszt-év alkalmából a TIT soproni székházában. Fellép mások mellett Müller Ilona zongoraművész és Orbán Júlia Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó. Szombaton a Fidelissima Vegyeskar, a Kórus Spontánusz és a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar ad koncertet a jeles jubileum tiszteletére a soproni Szent Mihály templomban.

(MTI)