Hirdetés
Győr+
2012.01.10. 15:51

Liszt-díjas művészek a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyén

Ismét egy nemzetközi hírű karmester dirigálja a Győri Filharmonikus Zenekart az együttes jövő pénteki hangversenyén. Ezúttal a hazai fiatal karmestergeneráció kiemelkedő alakja, az Állami Operaház megbízott zenei főigazgatója Héja Domonkos vezényli a győri muzsikusokat.

Hirdetés

A Liszt-díjas karmester 1998-ban robbant be a komolyzenei életbe, amikor megnyerte a Magyar Televízió Nemzetközi Karmesterversenyét, valamint elnyerte a Közönségdíjat és a Solti György Különdíjat is. Ezt további versenydíjak követték Athéntól Berlinig.

Héja Domonkos jelenleg is a Chemnitzi Opera első karmestere, aki most is – csakúgy mint az előző évadban – örömmel mondott igent a győriek felkérésére.

Az est szólistája a szintén Liszt-díjas Fenyő László, a Frankfurti Rádiózenekar szólócsellistája, aki Sosztakovics 1. gordonkaversenyével lép pódiumra.

Fenyő László 2004-ben csatlakozott a csellisták világ-elitjéhez, amikor Kronbergben megnyerte a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversenyt. Mind a közönség, mind a kritikusok az egyik legizgalmasabb, legfelkavaróbb művészként ünneplik, aki egészen egyedülálló módon képes alázattal szolgálni mind a zeneszerző szándékait, mind a zenét magát és eközben lebilincselni a hallgatóságot. Lélegzetelállító technikájának és erőteljes, érzelmekben gazdag kifejezőkészségének köszönhetően minden koncertje különleges élményt nyújt, ahol a zene mindig új, eddig ismeretlen arcát mutatja meg a hallgatóknak.

A győri filharmonikusok január 20-i hangversenyén a már említett Sosztakovics mű mellett Csajkovszkij 1812 – ünnepi nyitánya és Schumann I. szimfóniája csendül fel.

Hirdetés