Linzer: régi kedvencünk
Legyen porhanyós, sok lekvárral, karikával vagy szívecskével a közepén, vaníliás porcukorba forgatva – mert így találták ki, és így esik a legjobban azóta is.
Van egy cukrászda, amit minden alkalommal megemlítek, ha linzert vagy krémest eszem. Az ok egyszerű, itt készítik a legjobban! Budapesti egyetemi éveim alatt találtam rá erre a helyre, amikor barátnőimmel egy klasszikus, régimódi cukrászdát kerestünk. A budai vár és a Mátyás-templom tövében találtunk rá, a nevét nem néztük, csak azután jegyeztük meg egy életre, miután megkóstoltuk a süteményeiket.
Az egyetem véget ért, de a krémes miatt azóta is visszajárok a Szentháromság téri, 1827 óta működő Ruszwurmba, amiről nemcsak az derült ki, hogy Magyarország egyik leginkább becsben tartott cukrászdája, hanem az is, hogy a tulajdonos dinasztiának köszönhetjük a linzerkarikát is.
Az 1827 óta működő Ruszwurm
Az alapító családba benősülő Müller Antal, a cukrászda feje alkotta meg a lekváros süteményt az 1848-as forradalmi időkben, amit az általa leginkább nagyra becsült hadnagyról, Linzer Rudolfról nevezett el. A linzerkarika pedig azóta is ugyanúgy készül.
Az adventi várakozás fontos része a süteménysütés. Minél apróbb, minél több ideig készül, annál jobban fel tudunk készülni gondolatban és lélekben mi is az ünnepre!
Bevásárlólista:
40 dkg liszt
20 dkg cukor
egy csomag sütőpor
két tojás
25 dkg margarin
porcukor + egy csomag vaníliás cukor
lekvár
Irány beszerezni az alapanyagokat! (Szarka Zsófi)
Elkészítése:
1. A lisztet a cukorral, a margarinnal, a sütőporral és a tojással alaposan összedolgozzuk. Négy cipót formázunk belőle, majd egyesével kinyújtjuk körülbelül fél centiméter vastagra.
2. Linzerformával (virág, csillag, karika) kiszúrjuk, ügyelve, hogy annyi legyen az alja, amennyi a lyukas teteje.
3. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt kisütjük.
4. Az aljakat megkenjük a lekvárral, és a tetejét óvatosan ráhelyezve egy tálcára rakjuk őket, majd meghintjük vaníliás cukorral elkevert porcukorral. Egy éjszakát pihentetjük!
Tipp: Aki a diós verziót kedveli, 10 dkg lisztet cseréljen fel 12 dkg darált dióra.
#SzarkaZsófi