Győr+
2011.10.20. 15:30

Letették a kórház új szárnyának alapkövét

Letették a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház új szárnyának alapkövét. A jövő év végére elkészülő hatszintes épület az egészségügyi intézmény infrastruktúra-fejlesztési projektjének legjelentősebb eleme, de a 11,2 milliárd forint összköltségű beruházásban helikopter-leszálló kialakítása, a „B” épület felújítása, műszerpark fejlesztés és az informatikai rendszer modernizálása is szerepel.

Az új „H” alakú, 26 ezer négyzetméter alapterületű szárny könnyen elérhető, korszerű, centralizált és akadálymentesített ellátó struktúrát teremt. Az épület két legfőbb eleme az onkológiai centrum és a központosított sürgősségi betegellátás fogadóhelye lesz. Az egyes szinteken kapnak helyet a járóbeteg-ellátást szolgáló ambulanciák, gondozók, valamint a járó- és fekvőbetegek ellátását szolgáló diagnosztikai és egyéb helyiségek. Az első emeleten a kardiológiai-, a neurológiai-, a gyermekgyógyászati- és a diabétesz ambulancia, valamint a tornaterem és a fizioterápiás egység kap helyet. A második emelettől az ötödikig alakítják ki a fekvőbeteg részlegeket. A kórtermek – amelyek egy része akadálymentesített lesz – 2-3 ágyas, komfortos, vizesblokkal ellátott szobák lesznek.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében több mint 10 milliárd forinttal támogatott fejlesztés kapcsán Dr. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár elmondta, bár a győri kórházat adottságai alkalmassá teszik arra, hogy nagytérségi egészségügyi központ legyen, eddig mégsem kapott ehhez elég támogatást az intézmény. Ez a projekt most kiköszörüli a csorbát- jegyezte meg. Hozzátette, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium célja, hogy a rutinszerű, tömeges ellátást a betegek lakhelyéhez vigyék közel, a speciális tudást igénylő ellátásoknak pedig a térségi központok legyenek a felelősei.

Győr százmilliós nagyságrendben járult hozzá területátadással a kórház fejlesztéséhez.

Borkai Zsolt hangsúlyozta, a győri emberek megérdemlik, hogy akkor, amikor a leginkább kiszolgáltatott helyzetben vannak és orvoshoz kényszerülnek, méltó körülmények és szakszerű, minőségi szolgáltatások álljanak rendelkezésükre. Ezért újulnak meg városrészről városrészre a gyermek-, vagy a felnőtt házi orvosi rendelők. A polgármester kiemelte, a kórház fejlesztése nagyon fontos a város életében és bízik benne, hogy javulást hoz majd az egészségügyi szolgáltatások területén is. Bár a győri kórház nem önkormányzati fenntartású intézmény, a város minden évben több 10 millió forinttal támogatja működését, és a mostani fejlesztés mellé is jelentős összeggel állt oda- jegyezte meg a városvezető, aki reméli, hogy a fejlődő győri kórház jelképe lehet a megújuló egészségügynek is.