Hirdetés
Győr+
2011.12.15. 12:54

Leleplezték Liszt Ferenc mozaikportréját

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester és Sándor József Péter alkotó leplezte le csütörtökön Liszt Ferenc mozaikportréját. Az alkotás a zeneszerző nevét viselő utcában az adóhatóság épületén kapott helyett.

Hirdetés

Sándor József Péter készítette a mozaikképet, ami a fiatal Lisztet ábrázolja, a munkában a Waldorf iskola diákjai is segítették a művészt. A portré kovácsoltvas keretet kapott, alsó részére pedig a zeneszerző aláírása került.

A mozaikportrét dr. Somogyi Tivadar saját keretéből készíttette. Az alpolgármester kifejtette, már évek óta tervezte, hogy választókerületének egyik legszebb utcájába kép készüljön a zeneszerzőről, erre Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója külön apropót adott.

A kép helyének azért az adóhatóság épületét választották, mert Liszt Ferenc 28-29 éves korában adott itt koncertet.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából csütörtökön délután nyílt kiállítás a városháza aulájában. A vándorkiállítás műveit Samu Eszter és Kurcsics László vezetésével a Győri Forrás Waldorf Iskola diákjai készítették.

A kiállítás vegyes technikával készült, kollázsolás, festés, olajpasztell, pasztell és metálfestékek felhasználásával. A paravánok Liszt Ferenc életútján vezetik végig a látogatót. Láthatunk képet a fiatal virtuózról, az érett művészről és az idős mesterről. A tárlatot dr. Somogyi Tivadar alpolgármester nyitotta meg, a rendezvényen a Győri Liszt Ferenc kórus közreműködött.

Hirdetés