Hirdetés

Lehetőséget jelent a falusi csok

Győr+
2019.05.02. 07:01

Az érintett kistelepülések többségében elég lehet ingatlanvásárlásra a falusi családi otthonteremtési kedvezmény nagycsaládosoknak szóló támogatási összege. A Magyar Nemzet szerint a nem városközeli községekben öt és fél millió forintért házat lehet venni.

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint míg a használt lakások átlagos ára az agglomerációk ötezer fő alatti településein 13,9 millió forint, a vonzáskörzeteken kívül eső, hasonló nagyságú településeken 5,5 millió forint volt 2018-ban.

A lap emlékeztet, hogy a július 1-jétől életbe lépő falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) használt ingatlanhoz is fel lehet használni a fogyó népességű kistelepüléseken. A falusi csok a háromgyermekes családoknak tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, amelynek felét lehet vásárlásra, a másik felét pedig felújításra, bővítésre fordítani.

Hirdetés

A KSH adataiból az is kiderül, hogy az utóbbi években nőtt a kisebb települések részesedése a használtlakás-piac forgalmából, miközben a fővárosé 2015 óta folyamatosan csökken. A 2018. évi adásvételek 22 százaléka volt budapesti, szemben a három évvel korábbi 30 százalékos aránnyal. A megyeszékhelyek és a kisebb városok részesedése ezalatt csak kismértékben változott, a községeké viszont emelkedett, tavaly minden negyedik adásvétel a községekben jött létre.

Fotó: Pixabay

MTI

likeold
a fb oldalunkat