Hirdetés
Győr+
2016.06.02. 10:11

Legközelebb kardjával jön Győrbe az olimpiai bajnok

A győri születésű dr. Hámori Jenő 1956-ban Melbourne-ben nyert olimpiát a kardcsapattal, a válogatott egyik legfiatalabb tagjaként, olyan legendák mellett, mint Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf.

Hirdetés

Hámori Jenő Győrben ismerkedett meg a vívással majd Budapesten folytatta pályafutását az egyetem mellett. 1955-ben Rómában világbajnok lett, majd következett az olimpia Ausztráliában, ahova az 56-os események miatt még a kiutazás is kérdéses volt.

Hirdetés

A győri vívó az olimpia után nem tért haza, az Egyesült Államokban telepedett le, a sporttól pedig nem szakadt el. Kétszer nyerte meg az amerikai bajnokságot, és az ország válogatottjával részt vett az 1964-es tokiói olimpián. A Pennsylvania Egyetemen biokémiából PhD fokozatot szerzett, több egyetemen is tanított, majd a New Orleans-i Tulane Egyetem professzora lett.

Hámori Jenő a héten Röck Samu tornász mesteredző invitálására szülővárosába látogatott, és a Győr az olimpiákon kiállításnak ajánlotta fel több relikviáját. Aranyérmét ugyan nem hagyja itt, de azt is megmutatta, többek között a szintén olimpiai bajnok Palotai Károlynak és Keglovich Lászlónak.

Hámori Jenő elmondta, ha ideje engedi ellátogat Magyarországra, lakása Budapesten van, de Győrbe is sokszor visszatér, és a jövőben is tartaná magát ehhez a jó szokásához.

Megígérte, ha legközelebb jön, elhozza, és a múzeumban hagyja azt a kardot is, amivel az olimpia döntőjében is vívott.

Nagy Roland
Fotók: Simon Panka

likeold
a fb oldalunkat