Hirdetés
Győr+
2011.12.12. 09:56

Lapok Hajnal könyvéből

Kicsi barna lány tüsténkedik advent második szombatjának kora reggelén a Széchenyi tér óriás mesekönyvénél. Fest, igazít, simít a domborított hősökön. Ő Németh Hajnal Auróra, képző- és iparművész, ékszerkészítő, a főtér karácsonyi díszletjátékának tervezője és kivitelezője.

Hirdetés

Hajnal győri lány, aki mostanában a fővárosban dolgozik. Legutóbb négy méter magas mesekönyvet illusztrált, onnan jött az ötlet, jó lenne egy óriáskötettel meglepni a győri gyerekeket a Téli Fesztiválon. A gondolatot tett követte, két hét állt rendelkezésére a megvalósításhoz. Az eredményt mindenki láthatja, az óriáskönyv révén Az égig érő paszuly, a Hófehérke, a Jancsi és Juliska, továbbá a kis Vuk meséibe léphetnek be a lurkók. Hajnal szerint Hófehérkét volt a legnehezebb elkészítetni, a bájt, a könnyedséget megformázni.

A fesztivál nyitónapján felavatott óriáskönyv a nevéhez illő sikert aratott a gyerekek körében. Rámásztak, belebújtak, ugráltak, fotóztatták magukat, így nem csoda, hogy az elmúlt szombaton restaurálásra szorultak az egyébként strapabíró anyagú oldalak. Leginkább szegény kis Vuk volt viseltes, az meg kész csoda, hogy a paszuly egyben maradt. A biztonsági őr az égig érő indák, levelek legtetejéről is szedett már le rosszcsont lurkót.

Németh Hajnal Auróra 2007-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üvegtervező művész szakán. Másodéves volt, amikor érdeklődni kezdett az ékszerkészítés iránt. Kísérletező kedve határtalan, arra törekszik, hogy a múltat megőrizve teremtsen újat, a mai korban használhatót. A fiatal lány szülei régiségkereskedők, így nem csoda, hogy figyelmének középpontjában a régmúlt tárgyi emlékei állnak.

Első kollekciója borostyánokra hajazó zárványékszerek voltak. A művész üvegek közé olvasztotta kedves emlékeit, egy virágot, egy falevelet, egy termést. Ezzel a technikával a szép pillanatot addig őrizhetjük, míg az ékszer el nem törik. Legújabb sorozatában népművészeti, rábaközi, kalotaszegi motívumokat használ. Régi zsebórák óraszerkezete helyére síküveget tesz, ezeket festi meg klasszikus üvegfestéssel, a lyukakat drágakövekkel fedi be. Most éppen azzal kísérletezik, hogy ólomüveg ablakok mintáit, a Szűz Máriát, a Babba Máriát mintázza a zsebórába, bekapcsolható LED-es háttérfénnyel. A nyakunkban hordhatunk egy miniatűr szentélyt.

Az ékszerekből nemrégiben a Héderváry-kastélyban rendeztek kiállítást, Győrben a decemberben nyíló őszi tárlaton, januárban a Richter Teremben láthatjuk képzőművészeti alkotásait. Kísérletező kedvét mutatja, hogy piros paprika és só segítségével készít mandalákat, olyan virágmotívumokat, amelyek a magyar népmesékben szerepelnek. Németh Hajnal Auróra sokoldalú művész. Arra, hogy eddigi munkásságát teljességében lássuk, jövő adventig kell várnunk, a tervek szerint akkor lesz nagyszabású önálló kiállítása a Váczy Péter Gyűjteményben.

Földvári Gabriella

Hirdetés