Lágy gasztro-élmények
Nagy Eszter, az RTL Klub Konyhafőnök 2 című adásának harmadik helyezettje ezúttal gyümölcsökkel és egy zöldséggel, az ezer arcú cukkinivel készített menüsorral jelentkezik.
A Győr+ TV felvétele
Hideg szederkrémleves vaníliafagylalttal
70 dkg feketeszeder
2 dl víz
1 rúd fahéj
fél rúd vanília
néhány szem szegfűszeg
fél citrom leve és héja
édesítő ízlés szerint
vaníliafagylalt a tálaláshoz
A fűszereket a citrom héjával együtt a vízben kiforralom, majd a szedret a főzettel összeturmixolom, magjait leszűröm, ezután pedig lehűtöm. Egy gombóc fagylaltot helyezek egy tányér aljába és a hideg krémlevessel felöntve tálalom.
Cukkinifőzelék szivárványos pisztránggal
1 db nagy vagy 2-3 salátacukkini
1 csomag újhagyma
1 csokor kapor
2 gerezd fokhagyma
1 ek fehérborecet
fél dl tejföl
1 dl tejszín
2 db pisztráng
só, bors
Az újhagymát lepirítom, majd a cukkini héjával és a kikapart belsejével, illetve egy csepp vízzel puhára dinsztelem. Mikor kész, egy turmixgépbe öntöm és a kaporral, a fokhagymával, a tejföllel, a tejszínnel, az ecettel, valamint sóval és borssal összeturmixolom.
Amíg a főzelékalap krémesedik, a cukkini maradék részét rusztikusra aprítva a serpenyőben megdinsztelem, majd a krémfőzelékkel felöntve még egyszer összeforralom.
A pisztrángot besózom és forró olívás-vajas serpenyőben mindkét felét alaposan megsütöm, majd néhány percre még 180 fokos sütőbe helyezem.
Lágy túrópiskóta fahéjas szilvával
fél kg túró
4 db tojás
3 ek liszt
10 dkg vaj
4 ek cukor
fél rúd vanília
1 citrom leve és reszelt héja
6-8 db szilva
(cukor és fahéj a tetejére ízlés szerint)
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a túrót, a puha vajat, a lisztet, a citrom reszelt héját és levét, valamint a vanília kikapart magjait és alaposan összedolgozom.
A felvert tojásfehérjéket óvatosan a túrós keverékhez keverem, majd az egészet kivajazott hőálló edénybe öntöm. A tetejére cikkekre vágott, cukorral és fahéjjal megszórt szilvát teszek és az egészet 180 fokos sütőben készre sütöm.