
Nagy Eszter Creative Chef e heti ajánlatában egy ízletes vegán menüt ajánl, amelynek főétele gluténmentes, laktózmentes üvegtésztából készül. A tésztánk a közhiedelemmel ellentétben nem rizslisztből készül. Alapja a mungóbab nagyon finomra őrölt lisztje és víz.
Mogyorós üvegtészta sült zöldségekkel, pak choi-jal
Hozzávalók:
20 dkg gomba
20 dkg retek
1 csomag (kb. 10 dkg) üvegtészta
50 ml olívaolaj
15 dkg sós, pörkölt földimogyoró
egy marék friss koriander
fél citrom vagy lime leve
fél csokor újhagyma vagy egy marék pirított hagyma
2 db pak choi (bordás kel)
A bordás keleket félbevágjuk és enyhén olajozott serpenyőben meggrillezzük, majd egy tányérra helyezzük. Ekkor jöhetnek a serpenyőbe az aprított zöldségek (gomba, retek). Ne keseredjünk el, ha más zöldségek vannak otthon. A tészta reszelt répával, apróra vágott káposztával ugyanolyan finom.
Amikor a zöldségek megpirultak, de még ressek, akkor ezeket is a grillezett kel mellé szedjük, a serpenyőt felöntjük vízzel és a tésztát a már lobogó vízbe rakjuk főni. Só helyett szójaszószt használjunk, illetve a vizet egyáltalán ne sózzuk, mert a mogyoró is elég ízes. Amikor a tészta megpuhult, ráöntjük a mogyoróval turmixolt olívaolajat és visszahelyezzük a grillezett zöldségeket. A frissen aprított koriandert és a hagymákat a legvégén keverjük bele. Ekkor ízesítsük citromlével is. A tésztát feltekerve tálaljuk és tegyük mellé a grillezett pak choi-t.
Lusta háziasszony csokis-gyümölcsös-serpenyős rétese
Hozzávalók:
1 csomag réteslap
banán
ananász
szőlő
alma
(bármilyen gyümölcs)
5 dkg fekete csokoládé
A réteslapot vágjuk körülbelül 10 cm széles csíkokra. A gyümölcsöket a csokival együtt aprítsuk fel, és tegyük körülbelül egy evőkanálnyi halmokban a lapok szélére. A réteslapokat feltekerjük és enyhén vajazott-olajozott serpenyőben megpirítjuk.
Tipp: Ha lehet, a csokit ne a tészta szélére tegyük, különben kifolyik!
#CreativeChef