Hirdetés
Győr+
2016.05.31. 14:33

Különleges koncert lesz a Széchenyi téren

A hazai zenetörténet egyedülálló alkotását csodálhatjuk Istvánffy Benedek, Missa Dorothea(MISSZA DOROTEA) című művében, ami 1774 augusztus 15 – én, gróf Zichy Ferenc győri püspök aranymiséjén csendült fel először. A csodás alkotás péntek este újra felhangzik, ezúttal a Széchenyi téren, a Győri Filharmonikus Zenekar és a Szent Efrém Kórus tolmácsolásában, a művet pedig Rácz Márton karmester dirigálja. A koncert a téren, a 375 éve felszentelt Loyolai Szent Ignác – templom tiszteletére rendezett emlékév újabb felvonása, amelyre a szervezők várnak minden győrit, aki szereti a szép és minőségi zenét.

Hirdetés

A szikrázó napsütésben még szebb és hangulatosabb a győri Széchenyi tér. A szervezők abban bíznak, hogy péntek este hasonló időjárás várja majd az érdeklődőket, amikor egyedülálló mű csendül fel a barokk környezetben. Idén, pontosan 375 éve szentelték fel a Loyolai Szent Ignác – templomot, a programsorozat újabb felvonása lesz a különleges koncert.

Történelmi pillanat tanúi lehetnek azok, akik ellátogatnak a szabadtéri koncertre, hiszen egyedülálló alkotás csendül majd fel, amit először 1774 – ben, gróf Zichy Ferenc győri püspök aranymiséjén hallhattak a résztvevők – mondta Sárai – Szabó Kelemen a Szent Mór Bencés Perjelség alperjele. Egész évben zajlanak a programok a templom felszentelésének évfordulóján, a Missa Dorotea pedig különleges élmény lehet azok számára, akik szeretik a szép és minőségi zenét. A darab a filharmonikus zenekar és a Szent Efrém Kórus közreműködésével csendül fel a téren, ahová sok száz érdeklődőt várnak péntek este fél nyolctól.

Hirdetés

Az én ötletem volt a koncert a téren, szerencsére a város vezetősége és a filharmonikusok is partnerek voltak a rendezésben, a Szent Efrém Kórust pedig szintén nem kell senkinek bemutatni, Európa – szerte elismerik a munkájukat – tette hozzá Sárai – Szabó Kelemen alperjel. A bencés perjelség nem titkolt szándéka, közelebb hozni a rendet és a győri civil közösséget, ennek fontos állomása lesz a különleges koncert a téren. A szervezők akkor sem esnek kétségbe, ha rossz idő lesz pénteken, a program esőnapja ugyanis június 5-e, vasárnap.

Zombai-Kovács Ákos

likeold
a fb oldalunkat