Győr+
2012.11.13. 09:17

Különdíjat nyert Győr a Virágos Magyarországért versenyen

November 9-én Hévízen osztották ki a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2012. évi díjait. Győr a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai díját nyerte el.

A Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt öt minisztérium, az Országgyűlés három bizottsága, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., több civil szervezet, közöttük a verseny szervezésében is tevékenyen résztvevő Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány írta ki.

 

A Magyar Turizmus Zrt. Turisztikai Különdíját Denéné Tóth Marianna vezérigazgató asszony nyújtotta át Győr és Alcsútdoboz képviselőinek. A díjjal együtt jár az az 500 ezer forintos promóciós támogatás is, amellyel az MT ZRT. a város értékeinek, turisztikai kínálatának megismertetéséhez járul hozzá. A díjat önkormányzatunk nevében dr. Somogyi Tivadar alpolgármester vette át, aki elmondta, városunk 1997 óta folyamatosan részt vesz a környezetszépítő versenyen, és minden évben szerez valamilyen elismerést. 2000-ben például Győr első helyezést ért el a magyarországi megmérettetésen, 2001-ben pedig ezüst fokozatot szerzett az európai városoknak hirdetett versenyen.

 

Az alpolgármester hozzátette, ezek a díjak azt mutatják, hogy Győrben egy jól felkészült szakembergárda dolgozik annak érdekében, hogy városunk szép, rendezett, vonzó legyen. A mostani díj különösen is jelentős, hiszen Győr kiemelt figyelmet fordít az idegenforgalomra, amely az egyre növekvő turista- és vendégéjszaka-számban is megmutatkozik. A Magyar Turizmus Zrt. ebbéli törekvéseinket is elismerte.

 

 

 

 

A 2012. évi felhívásra egyébként 298 település jelentkezett, a hévízi díjkiosztó ünnepségen összesen több mint száztíz települést jutalmaztak a kiírók vagy szponzorok felajánlásaiból. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját város kategóriában Hévíznek, falu kategóriában Csopaknak ítélték oda, ami egyben feljogosítja a két települést Magyarország képviseletére a 2013. évi Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében.

 

A Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan megmérettetés, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.

 

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

Papp Zsolt