Győr+
2011.08.22. 15:26

Külföldiek lehetnek a plázába behajtó autós ékszerrablók

Autóval törtek be a Győr Plázába, egészen az ékszerboltig hajtottak, amelynek kirakatából mintegy 10 millió forintnyi ékszert loptak el. Az egész másfél percig tartott. Az üzletközpont egyik biztonsági őre a mosdóban volt, a másik az irodájukban. A rendőrkapitány szerint újfajta bűnelkövetési módszerrel állnak szemben.

Szombat (augusztus 20.) reggel törtek be ismeretlenek a győri üzletközpontba egy fehér Volkswagen Golffal, amivel egészen az Orex ékszerboltig hajtottak. A kirakatból szinte mindent: órákat, nyakláncot, gyűrűt magukkal vittek a rablók.

Az egész művelet alig másfél percig tartott, amíg az egyik tolvaj az értékelet gyűjtötte össze, a másik megfordult az autóval- mondta el az esetről Horváth Csaba, a Győri Rendőrkapitányság vezetője.

A rendőröknek egy szemtanú elmondta, látta, amint a tettesek járművet cseréltek és egy piros kombival elhajtottak a Szigethy Attila úton.

A Golfról kiderült, hogy Ausztriában vásárolták, ott kivonták a forgalomból, mert külföldi volt a vevő. Az adás-vételi szerződést vizsgálja a rendőrség. Szlovák, galántai rendszámmal közlekedett, ám erről kiderült, a hatóságok augusztus 19-től eltűntként tartják számon.

Horváth Csaba leszögezte, sajnos egy újfajta bűncselekménnyel állnak szemben, Magyarországon hasonló még nem fordult elő. Nyugat-Európában azonban nem ismeretlen ez az elkövetési mód, egy litvánokból és lengyelekből álló csoport 2008. és 2010. között több ilyen, úgynevezett ram-raid, azaz kostámadás, kosroham lopást hajtott végre. Elfogásukat nehezítette, hogy más-más országokban követték el a bűncselekményeket.

A kapitány szerint most is külföldiek a tolvajok.

A Győri Rendőrkapitányság lopás miatt nyomoz. Kihallgatták a biztonsági őröket, akik közül az egyik a betörés alatt a mosdóban volt, másikuk pedig az irodájukban, ám nem hallottak vagy láttak semmit. Akkor vették észre a betört bejárat darabjait a monitorjukon, mikor már a rendőrök és az ékszerüzlet riasztó központjából az őrök a helyszínre értek.

A nyomozók elemzik a pláza -, valamint a város térfigyelő kamerarendszerének felvételeit is.

Szigethy Teodóra