Krémszínű krémlevesek
Vannak, akik a színesebb leveseket kedvelik, ők hamarosan, de akik a pasztell színű leveseket, azok most olvassanak tovább, mert izgalmas ízkombinációk következnek!
Akárki, akármit mond, azért a forró és tartalmas krémlevesek nekem sokkal jobban esnek a hidegben, és úgy olvastam sok-sok helyen, hogy igen kedvező ezeket estére fogyasztani. Éppen ezért próbálgatom már egy ideje, hogy az 5 órai vacsora mindig valami finom zöldségből készült leves. Gyakran cserélem ki a tejszínt kókusztejre, a sűrítést pedig darált szezámmagra (lásd hogy készül a humusz receptnél), feltétnek egy kis könnyű sajt magvakkal is bevált. Ezért jutott eszembe ezt megosztani másokkal is, hiszen, ha előbb tudom, hogy ennyire jól esik munka és a sok-sok szaladgálás után, ebéd helyett vacsoraidőben levest enni, akkor ezt előbb kezdem el alkalmazni.
Egy idő után azért fogynak az ötletek, de most hozok pasztell színű leveseket, később pedig a színes variációim közül is mutatok párat, amelyek egyesével 15 perc munkát igényelnek, viszont finomak!
1. Gombakrémleves
1 nagy doboz gomba
100ml tej
150ml habtejszín
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 narancs
friss petrezselyem
vaj, olaj a sütéshez
Elkészítése: A kockázott hagymát olajon megdinszteljük, rádobjuk a kockázott gombát, sózzuk, borsozzuk, majd mikor a felére összeesett, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is. Átkeverjük és turmixgépbe töltve összemixeljük a tejjel, tejszínekkel, a narancs teljes levével, valamint 3 dl vízzel. Visszaöntjük, felforraljuk, és tálalunk.
2. Zellerkrémleves
1 kisebb gumó zeller
2 db kisebb krumpli
1 db kisebb alma
3 gerezd fokhagyma
250ml tejszín
3 ek olíva olaj
citromlé
Elkészítés: Mindent megpucolunk, felkockázunk apróra, és 3 ek olíva olajon, pici vajon 2-3 percig megfuttatjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük 3 dl vízzel és turmixgépbe tesszük. Mikor szép selymesre mixelte (3 perc) hozzáöntjük a tejszínt, visszaöntjük a lábasba és újra felforraljuk. A sűrűségét ízlés szerint vízzel vagy tejjel állítjuk be. Kevés citromlét csepegtetünk bele tálalásnál.
3. Póréhagymakrémleves
1 rúd póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
2 dl kókusztej
2 kiskanál só, 1 kk bors
100g sütőtök
100g brokkoli
1 citrom
Elkészítés: Az olajon megdinszteljük fél kiskanál sóval a felkarikázott póréhagymát, majd 2 kiskanálnyi liszttel megszórjuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és felöntjük 3 dl vízzel. 20 percig főzzük, majd turmixgépbe töltjük és szétmixeljük. Visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a tejszínt, a felkockázott sütőtököt és a nagyobb rózsákra hagyott brokkolit. Lefedjük, és újra 15 percig főzzük. Mikor puha a tök, akkor tálalunk, és a tányérba sok citromlevet csepegtetünk.
#SzarkaZsófi