Szép, letisztult fehér desszert, a tetején élénkpiros gyümölccsel. Az egyik legvagányabb kombináció, mindez cukor nélkül. Ilyen az az édesség, amit én minden esetben szívesen ennék!
Rizsfelfújt alapon pihen a nem túl édes vaníliás-citromos krémzuhatag. Egyik réteg omlósabb, lágyabb, mint a másik. Fontos, hogy gömbölyű rizzsel készüljön egy rizskoch – mert nálunk ezt így hívják Felvidéken – a krém pedig tisztességes, legalább 30%-os zsírtartalommal bíró tejszínnel. Cukor nincs benne, csupán vaníliarúd és édesítőszer, de igyekeztem más-más fűszerekkel játszani, hogy kihozzák az egyébként ízes, édes tejtermékek, gyümölcsök édességét. A torta meglepetése minden értelemben a teteje: a púder színek közé keveredő bordó gyümölcsragu, amit friss borssal és vörösborral ízesítettem a fahéj mellett. Senki ne ijedjen meg, mert nem érezhető! Ezt a kóstolóknak csupán akkor mondtam el, miután megették. Akkor tölti be igazán a fűszer a funkcióját, ha kiegészít és ízesít, nem pedig hivalkodik és tolakodik. Régóta vágytam egy nekem tökéletes desszertre és bizony jól is esett!
Bevásárló lista (20 cm-es tortaformához)
Rizskoch alap:
200 g gömbölyű szemű rizs
600 ml tej (2,8%)
4 tojás
2 kk édesítőszer (szemcsés)
1 g só
fél vaníliarúd héja
30 g puha margarin
Krém:
250 g mascarpone
1 csomag habfix
400 ml habtejszín
édesítőszer (én 5 csepp folyékony édesítőszert használtam)
2 kk zselatinpor
1 bio citrom reszelt héja
fél vaníliarúd kikapart magvai
Gyümölcsragu
400 g fagyasztott piros gyümölcs
0,5 dl vörösbor
1 mk őrölt fahéj
frissen őrölt bors (2 tekerés)
1 kk zselatin por
Eszközök: kézi mixer, 20 cm-es tortaforma, sütőpapír, szilikon spatula, reszelő
Elkészítés
1. Sorjában készítettem rétegenként a tortát, nem párhuzamosan! A rizst feltettem főni egy teflonedénybe minden hozzávalóval a felsoroltakból és lefedtem. Fél óra múlva, amikor elfőtte a levét és a rizs megpuhult, kitettem hűlni az erkélyre.
2. A tojások sárgáját fehéredésig mixerrel kikevertem 1 ek eritrittel (édesítőszer) vagy 2 kk kristálycukorral – mert ehhez szükséges, hogy darabos édesítőszer legyen -, majd a fehérjét is külön kézi mixerrel kemény habbá vertem és óvatosan összeforgattam a hideg rizzsel. A tortaformába belevágtam akkora sütőpapírt, hogy az oldaláig felérjen, majd beletöltöttem a masszát és az előmelegített, 180 fokos sütőben 35 percig sütöttem és újra kihűtöttem.
3. Krém: a zselatint 2 ek vízzel felforraltam 10 másodpercre, levettem a gázról, hagytam langyosra hűlni és folyamatosan adagolva, kézi mixerrel hozzákevertem a mascarponéhoz (amit előtte szintén 1 órával előtte kivettem a hűtőből). Hozzáadtam még a citromhéjat, édesítőszert vagy cukrot, és a habfixszel keményre felvert hideg habtejszínt. Rásimítottam a hideg rizskoch alapra egyenletesen, és 5-6 órán át pihentettem, de az egész éjszakás dermedés még jobb neki.
4. A gyümölcsraguhoz a fagyasztott gyümölcsöt felolvasztottam és feltettem egy kis fazékba az összes hozzávalóval főni. Amikor felforrt, fél perc után levettem a tűzhelyről és kihűtöttem. A tortára csak tálalás előtt halmoztam rá, hogy ne áztassa el és ne színezze el.
Tipp: Kóstoljuk meg minden rétegét készítés közben és adjunk hozzá még édesítést vagy citromot, ha úgy szeretjük. Az én ízesítésemmel közepesen édes volt a desszert.
#SzarkaZsófi