Krémfehér vörösborral

Győr+
2019.01.23. 16:33

Szép, letisztult fehér desszert, a tetején élénkpiros gyümölccsel. Az egyik legvagányabb kombináció, mindez cukor nélkül. Ilyen az az édesség, amit én minden esetben szívesen ennék!

Rizsfelfújt alapon pihen a nem túl édes vaníliás-citromos krémzuhatag. Egyik réteg omlósabb, lágyabb, mint a másik. Fontos, hogy gömbölyű rizzsel készüljön egy rizskoch – mert nálunk ezt így hívják Felvidéken – a krém pedig tisztességes, legalább 30%-os zsírtartalommal bíró tejszínnel. Cukor nincs benne, csupán vaníliarúd és édesítőszer, de igyekeztem más-más fűszerekkel játszani, hogy kihozzák az egyébként ízes, édes tejtermékek, gyümölcsök édességét. A torta meglepetése minden értelemben a teteje: a púder színek közé keveredő bordó gyümölcsragu, amit friss borssal és vörösborral ízesítettem a fahéj mellett. Senki ne ijedjen meg, mert nem érezhető! Ezt a kóstolóknak csupán akkor mondtam el, miután megették. Akkor tölti be igazán a fűszer a funkcióját, ha kiegészít és ízesít, nem pedig hivalkodik és tolakodik. Régóta vágytam egy nekem tökéletes desszertre és bizony jól is esett!

Bevásárló lista (20 cm-es tortaformához)

Rizskoch alap:

200 g gömbölyű szemű rizs

600 ml tej (2,8%)

4 tojás

2 kk édesítőszer (szemcsés)

1 g só

fél vaníliarúd héja

30 g puha margarin

Krém:

250 g mascarpone

1 csomag habfix

400 ml habtejszín

édesítőszer (én 5 csepp folyékony édesítőszert használtam)

2 kk zselatinpor

1 bio citrom reszelt héja

fél vaníliarúd kikapart magvai

Gyümölcsragu

400 g fagyasztott piros gyümölcs

0,5 dl vörösbor

1 mk őrölt fahéj

frissen őrölt bors (2 tekerés)

1 kk zselatin por

Eszközök: kézi mixer, 20 cm-es tortaforma, sütőpapír, szilikon spatula, reszelő

Elkészítés

1. Sorjában készítettem rétegenként a tortát, nem párhuzamosan! A rizst feltettem főni egy teflonedénybe minden hozzávalóval a felsoroltakból és lefedtem. Fél óra múlva, amikor elfőtte a levét és a rizs megpuhult, kitettem hűlni az erkélyre.

2. A tojások sárgáját fehéredésig mixerrel kikevertem 1 ek eritrittel (édesítőszer) vagy 2 kk kristálycukorral – mert ehhez szükséges, hogy darabos édesítőszer legyen -, majd a fehérjét is külön kézi mixerrel kemény habbá vertem és óvatosan összeforgattam a hideg rizzsel. A tortaformába belevágtam akkora sütőpapírt, hogy az oldaláig felérjen, majd beletöltöttem a masszát és az előmelegített, 180 fokos sütőben 35 percig sütöttem és újra kihűtöttem.

3. Krém: a zselatint 2 ek vízzel felforraltam 10 másodpercre, levettem a gázról, hagytam langyosra hűlni és folyamatosan adagolva, kézi mixerrel hozzákevertem a mascarponéhoz (amit előtte szintén 1 órával előtte kivettem a hűtőből). Hozzáadtam még a citromhéjat, édesítőszert vagy cukrot, és a habfixszel keményre felvert hideg habtejszínt. Rásimítottam a hideg rizskoch alapra egyenletesen, és 5-6 órán át pihentettem, de az egész éjszakás dermedés még jobb neki.

4. A gyümölcsraguhoz a fagyasztott gyümölcsöt felolvasztottam és feltettem egy kis fazékba az összes hozzávalóval főni. Amikor felforrt, fél perc után levettem a tűzhelyről és kihűtöttem. A tortára csak tálalás előtt halmoztam rá, hogy ne áztassa el és ne színezze el.

Tipp: Kóstoljuk meg minden rétegét készítés közben és adjunk hozzá még édesítést vagy citromot, ha úgy szeretjük. Az én ízesítésemmel közepesen édes volt a desszert.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!