Győr+
2012.02.12. 10:25

Közös munka eredményeként fejlődik Sziget, Pinnyéd és Újváros

Tizenhat választókörzet egyéni mandátumot szerzett képviselője dolgozik a győri közgyűlésben. Új sorozatunk célja, hogy bemutassa a városért tevékenykedő helyi politikusok munkáját, eredményeiket.

A győri 1-es számú választókörzet határai – hasonlóan a többihez – megváltoztak a 2010-es helyhatósági voksolásra. Sziget és Pinnyéd mellé Győr-Újváros északnyugati része került, a városrészek képviselőjének így új feladatokkal és kihívásokkal is szembe kellett néznie. A választópolgárok többségének bizalmát Szeles Szabolcsnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének sikerült elnyernie. A fiatal várospolitikus konkrét célokkal, nagy ambíciókkal látott munkához.

– Úgy vélem, a körzethatárok változása minden képviselőnek kihívást jelentett – kezdi Szeles Szabolcs. – Nem csak nagyobb lett a területünk, amelynek gondjait, problémáit és örömeit át kell látni, de Újvárosban mások a feladatok is, mint Szigetben vagy Pinnyéden. Utóbbi két városrészt régebbről ismertem, Újváros vonatkozásában azonban nagy segítséget jelentett, hogy a városrész többségét képviselő Fekete Dáviddal, valamint Újváros fejlődését, sorsát a szívükön viselő részönkormányzati képviselőkkel közösen dolgozhatunk. Újvárossal nagy tervei vannak az önkormányzatnak, és könnyebb a terveink megvalósítása úgy, hogy a városvezetés is jelentős fejlesztéseket tervez a régebben szebb napokat látott területen. Nekem mindig is fontos volt, hogy Újváros és Sziget megszabaduljon a ráaggatott pejoratív minősítésektől, és megkapja azt a megbecsülést, ami megilleti. Nem lehet mostohagyerekként kezelni, ahogy régen, hanem igenis figyelmet kell rá fordítani. Ennek a szemléletváltoztatásnak az elültetése is feladata az Újvárosért dolgozó képviselőknek.

Sikerült megtalálni a közös hangot a körzetben élő emberekkel?


A szakmám is olyan, hogy az emberek ügyes-bajos dolgaival foglalkozom, így szívesen hallgatom meg a hozzám fordulók felvetéseit, javaslatait. A képviselői munka alapja, hogy együtt kell dolgozni a helyben élőkkel, csak így lehet eredményeket elérni. A választópolgárokkal való konzultáció után értünk el sikereket a lakóutcaprogramban, láttunk neki az újvárosi rehabilitációs törekvések kidolgozásának, valósítottuk meg a Jedlik híd megépítését, és igyekeztünk javítani a városrészek közbiztonságán. Képviselői célkitűzéseim gyakran találkoztak a városfejlesztési elképzelésekkel is, így nem volt nehéz támogatókat találnom az önkormányzatnál.

Mely fejlesztéseket tartja az elmúlt időszak legnagyobb sikereinek?


Olyan, régóta várt útfejlesztések, járdafelújítások valósultak meg, amelyekre óriási igény volt a lakosság részéről. Újvárosban továbbra is működik a részönkormányzat, és megalapítottuk a helyi polgárőrséget. A méltatlan támadások ellenére is stabilizáltuk a Kossuth-iskola jövőjét, támogatjuk a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására elindított új, eredményes oktatási programot. Az intézményben kamerákat helyeztünk el, térfigyelő rendszer erősíti az emberek biztonságérzetét Sziget és Újváros több pontján. A legbüszkébbek a Jedlik-híd megépítésére vagyunk, no meg a hozzá tartozó közúthálózat fejlesztésre. Sziget új városképet kapott, ami impozáns, és mindenkinek nagyon tetszik.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?


Idén van a szigeti római katolikus templom fennállásának 300. évfordulója. Szeretnénk a jubileumot méltóképpen megünnepelni. Örülnék, ha folytatódna a lakóutcaprogram. Több olyan felújítási, fejlesztési munka engedélyeztetése folyamatban van, aminek a hatásai csak később válnak érezhetővé. Beindul az újvárosi rehabilitáció, ami a Bercsényi ligetet is érinti. Pinnyéden közelebb kerülhetünk az új kerékpárút megépítéséhez. Minden reményünk, hogy Győr elnyeri a 2017-es ifjúsági olimpiai fesztivál rendezését, mert ez a Dózsa-sporttelep infrastrukturális fejlesztését is magával vonja, és a körzet további fejlődésének a motorja, mozgatórugója lehet.

Úgy érzi, munkája alapján elnyerte a körzetében élő emberek támogatását?


Eddig is sokat köszönhettem a segítőimnek, de mindenkinek, aki megtisztelt azzal, hogy ötleteivel, jó tanácsaival támogatott. Úgy hiszem, a közös munkánk eredményre vezetett. Ezért is bízom abban, hogy a körzetben élők a jövőben is bizalommal fordulnak hozzám.

Bakács László