Hirdetés
Győr+
2012.05.03. 09:36

KÖZLEKEDJÜNK BIZTONSÁGOSAN ! -ingyenes motorkerékpár átvizsgálás

Április 20-ig 198 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt megyénk közútjain. Közlekedési balesetek során tizenhárman vesztették életüket, nyolcvannégyen sérültek meg súlyosan és 209-en könnyen.

Hirdetés

A bekövetkezett 193 esetből 10-ben motorkerékpár, segédmotor-kerékpár vezetője volt a baleset okozója.

Hirdetés

A legjellemzőbb baleseti okok:

– az elsőbbségi jog meg nem adása,

– helytelen sebesség megválasztás,

– irányváltoztatás, haladás, bekanyarodás,

A balesetek túlnyomó többsége, így a motorkerékpárral okozott esetek is a gondatlan emberi magatartásra vezethetők vissza, ennek ellenére nem hanyagolhatjuk el a járművek, motorkerékpárok technikai, műszaki tényezőit sem. A balesetek túlnyomó többsége emberi odafigyeléssel elkerülhető lett volna, ám sok esetben a fokozott figyelem is kevésnek bizonyul. Ilyenkor jut elsődleges szerephez a motorkerékpárunk műszaki állapota. A megfelelő műszaki állapottal rendelkező motorkerékpár nem csak a saját, hanem más közlekedő társunk biztonságát is szavatolja. E célt szolgálja a gépjárművek – motorkerékpárok -számára meghatározott időközönként elrendelt műszaki vizsgáztatás is. Sajnos a tapasztalat az, hogy a vizsgáztatások közötti időszakokban a járművek tulajdonosai nem szentelnek kellő figyelmet járművük műszaki állapotára. A mindennapi ” rohanó ” élet során lanyhul járművünk műszaki állapotára fordított figyelmünk, pedig kis odafigyeléssel feltárhatók lennének azon műszaki hiányosságok, hibák, melyek közlekedésünk során végzetesek lehetnek.

A baleset-megelőzés jegyében a Gy-M-S Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság a Gy-M-S Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség szakembereivel felvállalja Önök helyett a motorkerékpárok eseti műszaki állapotfelmérését. Nem kell mást tenni, mint május 05-én 09.00 és 13.00 óra közötti időszakban felkeresni a Közlekedési Felügyelőség telephelyét, mely Győrben a Tatai út 3. szám alatt található és bejelentkezni az ingyenes időszakos műszaki ellenőrzésre.

Az ingyenes átvizsgálásra azon természetes személyek és azok családtagjai jelentkezhetnek, akik rendelkeznek a motorkerékpár tulajdonjogával. A meghirdetett időpontban lehetőség nyílik az érdeklődők motoros gyakorlati tudásának felmérésére, valamint a Közlekedési Felügyelőség idén lehetőséget biztosít KRESZ teszt kitöltésére is, mely a motorkerékpáros vizsgát veszi alapul, így mindenki felmérheti jelenlegi tudásszintjét.

likeold
a fb oldalunkat