Győr+
2011.09.30. 21:00

Közlekedj tudatosan: sínen van a Bringavonat

A fiatalok viselkedését szeretnék befolyásolni azzal a kampánnyal,melyre csaknem 28 millió forintot nyert a győri önkormányzat. A „Közlekedj tudatosan! – Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben” című projekt egyik eleme a Bringázz a suliba! felhívás, amely 2011 őszén és 2012 tavaszán 4-4 héten keresztül tart, és a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére hivatott a 6–18 évesek körében.

A befolyásoláson túl a 2012. augusztus végéig tartó projekt célja a fiatalok ösztönzése a környezetbarát közlekedésre, csökkentve ezzel a szén-dioxid-kibocsátást, a zajszennyezettséget és az utak amortizációját. Ez a közlekedési igények ésszerűsítésével, mérséklésével, a kerékpáros, gyalogos közlekedés bővítésével, a tömegközlekedést használók arányá nak javításával, továbbá a környezetbarát közlekedési módok népszerűbbé válásával valósulhat meg.

A projekt összköltsége 28.295.000 forint, melynek 95 százaléka európai uniós támogatás, 5 százalékát pedig az önkormányzat önerő formájában biztosítja. Szervezetten öt iskola diákjai vesznek részt a projekt egyik elemeként megvalósuló Bringázz a suliba eseményen , ezenkívül bárki csatlakozhat a programhoz, aki fontosnak tartja a kerékpáros közlekedés népszerűsítését.

A diákok internetes napló segítségével rögzíthetik a megtett távolságot, a kampány végén a legeredményesebb iskolák külön díjazásban részesülnek. A szeptember 26-án indult Bringavonat a Bringázz a suliba! kampányhoz kapcsolódó, egyedülálló kezdeményezés.

Lényege, hogy 2-2 felnőtt kísérő viszi a diákokat iskolába azért, hogy ne kelljen mindig autóval menniük azoknak, akik szülei kénytelenek reggelente és délutánonként azzal közlekedni. A konvojhoz az útvonalak bármely pontján lehet csatlakozni, így a gyerekek úgynevezett „kalauzok” segítségével, biztonságosan juthatnak el kerékpárral az iskolába.

A Bringavonat célja a fenntartható közlekedés iránti fogékonyság, elkötelezettség növelése, a klímatudatos szemlélet kialakítása az energiatakarékosság jegyében, valamint a fenntartható közlekedési módot használók részarányának növelése a fiatalok körében.

A részvételhez szükséges egy regisztrációs lap kitöltése és leadása a Bringavonat kalauzainak, melyért cserébe láthatósági mellényt kapnak a résztvevők. A programról bővebb információt a kornyezetbaratgyor.hu és a bringavonat.blog -spot.com oldalakról érnek el a kerékpározni vágyó fiatalok és aggódó szüleik.

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter