Győr+
2011.09.20. 11:00

Közlekedj tudatosan! – „Bringavonaton” a suliba

Az egy éven át zajló szemléletformáló kampány során a kerékpáros közlekedést népszerűsítik, és a közösségi közlekedést választók számát növelnék városunkban.

Az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program keretein belül pályázatot nyújtott be „Közlekedj tudatosan! – Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben” címmel. A projekt összköltsége 28.295.000 forint, amelynek 95 százaléka Európai Uniós támogatás, öt százaléka pedig városi önrész. A projekt 2011 szeptemberétől 2012 augusztus végéig tart.

Az önkormányzat részéről Kóródi Csilla projektmenedzser elmondta, a projekt célja a 6-18 éves fiatalok szemléletformálása, a tudatos viselkedés a közlekedésben, a környezetünk védelme érdekében. A kerékpáros és gyalogos közlekedés mellett cél a tömegközlekedést választók arányának növelése is.

A projekt elemei közül kiemelte a Bringázz a suliba – kampányt, amellyel idén ősszel és jövő tavasszal négy-négy héten át ösztönzik a diákokat a kerékpáros közlekedésre. A programban szervezetten öt iskola vesz részt, de ahhoz bárki csatlakozhat.

Elindul a bringavonat is, amelynek lényege, hogy az iskolákba, és az onnan haza tekerő gyerekek szervezetten, konvojszerűen felnőtt kísérővel tehetik meg az utat. A fenntartható közlekedési fizika road show keretében a közlekedéssel, mozgással, mobilitással kapcsolatos fizikai jelenségeken alapuló látványos kísérleteket láthatnak a diákok, amely a Győrkőcfesztiválon saját standdal is jelentkezik.

A varázsbusz program segítségével a tavaszi félévben 15 héten keresztül péntekenként ingyenes járat indul Ménfőcsanakról és Szentivánról elsősorban a középiskolások számára. Az út során rövid előadásokat, filmeket láthatnak az utasok a fenntartható közlekedés témaköréből. Az Erzsébet-ligeti kerékpárkölcsönző szezonális jelleggel működik 2012 júniusától.

Papp Zsolt