Győr+
2011.08.13. 13:20

Középpontban az akadálymentesített épületek

Akadálymentes helyek győri adatbázisát hozta létre a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete a Széchenyi István Egyetem mérnök és szociális munkás diákjainak segítségével. A cél Győr komfortosabba tétele az érintettek számára.

Egyszer felhívtak minket egy vidéki egyesülettől, hogy jönnének tíz kerekes székessel Győrbe, ajánljunk nekik szállást. Gondolkodtunk, kérdezgettük egymást, és rájöttünk, hogy nem ismerünk ilyen helyet – emlékszik vissza az akadálymentes helyeket tartalmazó adatbázis életre hívását előmozdító eseményre Pécsi Gertrúd, a Camelot Egyesület titkára, aki hozzáteszi, az akadálymentesség szempontjából legnagyobb hiányosságú épületek a vendéglátás területén vannak. Ezért érezték fontosnak, hogy honlapjukon bemutassák a jó példákat. Az ötletet tett követte, így készült el az egyetemi hallgatók segítségével a 63-as lista az év első felében.

Az adatbázis összeállításánál első körben leginkább a belvárosra koncentráltunk, mivel itt van a legtöbb vendéglátó-ipari egység, turisztikai szempontból fontos hely, valamint a közintézmények, hivatalok, azaz azok az épületek, ahova be kell jutnunk az ügyeinket intézni. Az a tapasztalatunk egyébként, hogy a hivatali épületeknél jobb a helyzet Győrben, hiszen pályázati forrásból megoldották már az akadálymentesítést – jegyzi meg.

Magyarországon 2005. január elseje volt a középületek akadálymentesítésének határideje, ám addigra csak kevesen tudták teljesíteni az előírásokat, így legutóbb 2010-ig, most pedig 2013-ig adtak haladékot országosan az intézményeknek. A törvényben egyébként meg vannak határozva az ide vonatkozó paraméterek, ám ezeket sok helyen nem tartják be. A győri adatbázis ezért is tartalmaz részletes adatlapot és fényképeket egy-egy helyről, hogy előzetesen tájékozódni tudjon az oda kerekes székkel érkező a lehetőségekről. Például, hogy van-e a bejáratnál rámpa, az milyen széles, hány fokos a meredeksége, vagy hogy hogyan néz ki a mosdó és van-e lift az épületben? Ezek a pontos adatok mind szükségesek ahhoz, hogy egy mozgássérült el tudja dönteni, hogy ő be tud oda jutni vagy nem – mutat rá Pécsi Gertrúd. Az egyesületi titkár kiemeli azt is, jó lenne egy-két szórakozóhely, ahova számukra is biztosított lenne a „belépés”. Sokan nem is gondolják, hogy nekünk is igényünk van a bulizásra, a közösségi életre – jegyzi meg.

Nagyobb probléma ugyanakkor a tömegközlekedés: van ugyan néhány alacsony padlós busz Győrben, de nincs hozzá menetrend, azaz a buszmegállóban állva nem tudni, hogy vajon mikor érkezik ilyen járat az adott vonalon. Pécsi Gertrúd bízik abban, hogy az „intelligens busz” fejlesztési projekt keretében majd megoldódik ez a probléma.

Szemlélet és generációváltás

A közelmúltban elkészült adatbázis létrehozásában nagy szerepe volt a Széchenyi István Egyetem hat mérnök és szociális munkás szakos hallgatójának, akik végigjárták a helyszíneket, fotóztak, adatokat rögzítettek. Ők az önkéntes segítő gyakorlat tantárgy keretein belül töltöttek időt a Camelot Egyesületnél, és segítettek tevékenységüket. (Félévente 60-80 diák veszi fel ezt a tárgyat, és különböző szociális szervezeteknél, idősotthonokban, fogyatékossággal foglalkozó szervezeteknél, családsegítő és gyerekjóléti szolgálatoknál helyezkednek el gyakorlatra.) Pécsi Gertrúd elmondta, ezek a hallgatok közlekedés-, építő- és építészmérnökök lesznek, így arra számítanak, hogy munkájuk során majd eszükbe fog jutni, miért fontos az, hogy a tervezésnél gondoljanak a valamilyen fogyatékkal élőkre is. Hozzátette, generáció- és szemléletváltásra van szükség ezen a területen.

A mai egyetemisták már másképp fogadnak minket az utcán járva-kelve, természetesebben viszonyulnak hozzánk a köznapi életben, mint mondjuk az ő szüleik vagy nagyszüleik. Az idősebb korosztály tagjaira inkább jellemző, hogy lesajnáló pillantásokkal illetnek minket, de erre nincs szükségünk. Erre van a legkevésbé. A felnövő értelmiség azonban úgy látom, érti ezt.

A mai fiatalok világot jártak, hozzászoktak, hogy mások vagyunk, es mindenkinek élni kell – magyarázta Pécsi Gertrúd.

Győr-Moson-Sopron Megyében több mint négy ezer mozgáskorlátozott ember el a legutolsó adatok szerint, ám a közeljövőben induló népszámlálásnál minden bizonnyal pontosabb adatokhoz juthatunk. Az ő komfortérzetüket is javítja, hogy a www.camelotgyor.hu oldalra kattintva tájékozódhatnak arról, hova tudnak gond es akadály nélkül bejutni.

Wurmbrandt András