Hirdetés
Győr+
2012.04.18. 19:05

Közel 60 ezerrel csökkent az álláskeresők száma az előző évihez képest márciusban

Közel 60 ezerrel csökkent márciusban az álláskeresők száma az előző év azonos időszakához képest, és 55 ezerrel kevesebb volt a munkanélküli az országban a 2012 februári adatokhoz képest - mondta Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat alelnöke, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága alelnöke szerdán Győrött sajtótájékoztatón.

Hirdetés

A fideszes politikus ismertetése szerint az országban 600 ezer alá süllyedt a regisztrált munkanélküliek száma. Az északi megyékben és Békésben is számos új álláskeresőt sikerült munkához juttatni, ez elsősorban a közfoglalkoztatásnak köszönhető – jegyezte meg.

Győr-Moson-Sopron megyéről szólva Kara Ákos hangsúlyozta: az 5,4 százalékos munkanélküliségi ráta a legalacsonyabb az országban. Ez egyebek között elsősorban köszönhető az ipar kiegyensúlyozott, jó teljesítményének, kisebb mértékben szerepet játszik a kedvező folyamatban a közfoglalkoztatás és a téti kistérségi Start Mintaprogram. Emellett az idénymunkák is elindultak, bár ezen a téren van még tartalék – tette hozzá.

Hirdetés

Győr-Moson-Sopron megyében egyetlen hónap alatt több mint másfél ezerrel apadt az álláskeresők száma. Míg februárban 12.593-an, addig márciusban 11.044-en voltak állás nélkül. A márciusi adatokban még nem szerepel a komáromi Nokia gyár létszámleépítése, amely Győr megyében közel 300 embert érint. A márciusban nyilvántartott álláskeresők több mint 28 százaléka általános iskolai végzettséggel vagy annál kevesebbel rendelkezett, a diplomások aránya 9,5 százalék volt. Az összes regisztrált álláskereső több mint háromnegyed része fizikai állományba tartozik, közel 16 százalékuk 25 évesnél fiatalabb, 33 százalékuk pedig 45 évesnél idősebb.

A munkáltatók 2.363 álláshelyet jelentettek be márciusban, a felkínált állások harmadrésze a közigazgatás, 22 százaléka a feldolgozóipar, egytizede a mezőgazdaság, 7 százaléka pedig az építőipar területéről származik.

A felkínált állások közel 63 százalékára alapfokú, egyötödére szakmunkás-, 12 százalékára középiskolai és 3 százalékra pedig felsőfokú végzettségű jelentkezőket várnak.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat