Hirdetés

Kötelező piacozás

Szarka Zsófi
2019.08.25. 09:36

A győri kiskereskedelem mindig is kiemelkedő volt. Minden kis utcában mást árultak, és az igazi kofák kosárral jártak!

Hirdetés

A vásárok, piacok egykor elengedhetetlenek voltak egy háziasszony életében. Mindenkinek volt törzshelye, kedvenc kofája és pontos körútja, amit minden vásár alkalmával bejárt. Központi helye volt a találkozóknak, szórakozásnak és természetesen a legnagyobb üzletek lebonyolításának. Ezer évvel ezelőtt Szent István királyunk már az államalapításkor kötelezővé tette a vásárok látogatását, mondván: „A vasár- és ünnepnapot mindenkinek meg kell ülnie. Aki e napokon ökörrel vagy lóval dolgozik, attól elveszik; ha szerszámmal dolgozik valaki, elveszik azt is, azon felül ruháját, ha csak verést nem állott ki érette.”

Hirdetés

Én ezt becsülettel megfogadtam, ezért ahol lehet, igyekszem is népszerűsíteni a piacot! Különleges hangulata, illata van minden egyes országban, városban, de ami mindenhol közös bennük, hogy lehetőséget adnak a megélhetésre és a minőségi élelmiszerek, termékek beszerzésére. Az ősi piactéri vásárállás a Győri-Duna vagy Kis-Duna partján alakult ki. A Dunakapu tér nem csupán a piac fő színtere volt, hanem kikötő is egyben, ahol az árucsere zajlott. Győr rengeteg környező várost, többek között Bécs városát is kiszolgálta magas minőségű termékeivel. A térről nyíló kis utcákon egymástól elkülönítetten más-más árucikkeket árultak: halat, kenyeret, gyümölcsöt. Később kézműves termékeket, amiket maguk a szakemberek: csizmadiák, takácsok, tímárok, bognárok kínáltak. A jó árus vagy inkább kofa ismérve a szép és jófajta kosár volt, amiben az árut kíméletesen szállíthatta, óvta és kínálta, így leginkább őket kedvelték és keresték.

Ahogy manapság, úgy már a 12. században is két fő vásári nap volt: a szerda és a szombat. Amennyiben ünnepnapra esett a szerda, kedden tartották meg. Győr vásárterei folyamatosan fejlődtek minden évszázadban, aminek most sincs vége. Hajókereskedelem hiányában is megtartotta termékeinek minőségét és értékét. Ezért arra buzdítom olvasóimat, hogy ne csupán szép kelméért, ízes oldalasért, de egy finom kávéért, barátságokért, vagy akár csak Szent István királyunk intelmétmegfogadva, bátran járják a vásárokat, piacokat és tereket.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat