Hirdetés

Köszönet, díj, elismerés Semmelweis utódainak

Győr+
2019.06.25. 19:44

Az "anyák megmentőjének", Semmelweis Ignácnak a napján a győri önkormányzat, majd azt követően a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház is ünnepséget rendezett. Köszönetet mondtak munkatársaiknak, kitüntetéseket, díjakat, kinevezéseket adtak át.

Hirdetés

“Semmelweis nagysága nem csupán a felismerésben rejlik, hanem az elhivatottságban is. Ő ugyanis nem megfelelni akart az orvostársadalomnak, nem az ünnepelt gyógyító szerepében akart tetszelegni, de felismeréséhez mindennel s mindenkivel szemben makacsul ragaszkodott, minden felháborodás ellenére” – méltatta az “anyák megmentőjének” tudományos érdemeit és jellemvonását dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a Városházán, ahol az egészségügyi, szociális, és gyermekjóléti intézmények vezetői, munkatársai vettek részt.

Az alpolgármester azt ígérte: a város továbbra is az egészségügyi és szociális ágazat munkatársai mellett áll, folyamatosan újítják fel az egészségügyi intézményeket. “Győr erős szociális hálót tart fenn, sok szolgáltatást és rengeteg szociális programot kínál” – hangoztatta dr. Somogyi Tivadar. Megköszönte az ágazat intézményeiben dolgozók példaértékű munkáját, azt, hogy segítő kezet nyújtanak a rászorulóknak, szakszerűen gyógyítanak, emberséget tanúsítanak a rászorultakkal szemben is.

Hirdetés

Semmelweisre Kányai Róbert, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény győri igazgatója ünnepi beszéddel emlékezett meg. “Semmelweis üzenetértékű elhivatottságát be kell építenünk a napi munkánkba” – fogalmazott, majd arról is beszélt: szem előtt kell tartani Semmelweis felismerését, miszerint nem a letagadásban rejlik a bajok ellenszere.

Dr. Somogyi Tivadar és Panker Mihály, a humánszolgáltatási főosztály vezetője elismeréseket adott át. Győr polgármestere a szakbizottság javaslata alapján dr. Écsi Mária házi gyermekorvosnak, valamint Józsa Csabáné területi védőnőnek Győr Város Egészségügyéért díjat adományozott. Győr Város Szociálpolitikájáért díjat érdemelt ki Szabóné Vörös Ágnes, a humánszolgáltatási főosztály népjóléti osztályának a vezetője és Kissné Teklovics Gabriella, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmány III. számú gondozási központjának vezetője. Több dolgozó vehetett át elismerést, jutalmat.

Őszinte szó és emelkedett hangulat a kórház ünnepségén

A színházban egy filmvetítéssel kezdődött a megyei kórház ünnepsége. Szokatlan nyiltsággal szólt a film az elért eredmények felmutatása mellett a szakdolgozói hiányról és a beszállítók növekvő bérigényeiről. Ezek a körülmények nehezebbé teszik az idei esztendőt. A kórház tavaly alapította meg a Petz Lajos életmű díjat, melyet az idén dr. Rácz István professzornak, az intézmény tudományos igazgató-helyettesének ítéltek oda. Dr. Oláh Attila professzor, orvosigazgató méltatásából kiderült: nemcsak az ország, hanem a világ egészségügye is rengeteg jól képzett szakembert köszönhet Rácz professzornak, aki a gyógyító, kutató munkája mellett mindig nagy figyelmet fordított a fiatalok szakszerű nevelésére. Az egyetemi tanár 2017-ben Győr díszpolgára lett. Mostani Petz díjával egész, rendkívül értékes életművét ismerték el.

A szokásoknak megfelelően a díjazott emlékezett meg Semmelweisről. Utalt arra, hogy az anyák megmentője csak három éve volt orvos, amikor felismerte a gyermekágyi láz okát. Tudományos értekezését csak 11 év múlva közölték, de az orvosokat ez a cikk sem győzte meg. Méltatlanul, a döblingi elmegyógyintézetben halt meg, mégpedig úgy, hogy agyonverték. Rácz professzor, aki önmaga is tudományos kutató, felhívta a figyelmet: sem Semmelweis, sem Fleming nem kutatások eredményeként dolgozta ki elméletét, hanem felismerte a valóságot. A kutatás mellett a megfigyelésekre, a véletlenül felfedezett tényekre a mostaninál jobban kellene figyelni a tudománynak, mondta.

Petz Aladár kórházért díjban részesült dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, aki 41 éven át dolgozott orvosként a győri kórházban. Rajta kívül Földesi Péter, a Széchenyi egyetem rektora, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Németh Zoltán megyei közgyűlési elnök vehette át a díjat, dr. Tamás László János főigazgató főorvostól. Nagy tapsot kapott az ugyancsak kitüntetett dr. Horváth Imre gyermekgyógyász, ő 57 évet dolgozott a győri kórházban.

A Nyári László nívódíjat dr. Beke Ágnes, a szülők által is sokra tartott gyermekneurológus, dr. Szepesváry Zsolt, az urológiát hatalmas léptékben felfejlesztő osztályvezető főorvos, valamint Virág Renáta, felsőfokű végzettségű csecsemő- és gyermekápoló érdemelte ki az idén. A Patkós Imre-díjat dr. Sütöri Dávid baleseti sebész, kézsebész kapta meg. A Méhes Károly publikációs díjat azoknak ítélik oda, akik nemzetközi szinten is jelentős tudományos tanulmányt tudtak felmutatni. Az első díjat megosztották: Dr. Király Márta és dr. Dézsiné Szentes Veronika munkáját találták elismerésre érdemesnek. A Méhes Károly Master-díjat Molnár F. Tamás professzor érdemelte ki.

Szerző: Hajba Ferenc
Fotó: Mekliz Fotóstúdió/Poleczki Ildikó és Mekli Zoltán

likeold
a fb oldalunkat