Győr+
2011.08.31. 17:27

Korszerűsítették a Kovács Margit Múzeum kiállítóterét Győrött

A műtárgyak átrendezésével megnagyobbították, kitágították a győri Kovács Margit állandó kiállítás bemutatóterét, amely így alkalmassá vált gyermekcsoportok fogadására és múzeumi foglalkozások megtartására. Ez utóbbival összefüggésben bővítették a múzeumpedagógiai programok kínálatát is.

A fejlesztésekre 17,5 millió forintot fordítottak abból a forrásból, amelyet a Városi Művészeti Múzeum nyert el a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében – mondta Grászli Bernadett múzeumigazgató a projektzáró sajtótájékoztatón szerdán.

A győri születésű művész kerámiafiguráinak évtizedek óta a belváros egyik legszebb műemléképülete, a Kreszta-ház ad otthont. A tárlaton látható alkotások egy részét Kovács Margit adományozta szülővárosának. Ezt a kollekciót egészítették ki a szentendrei Kovács Margit Múzeum letéti anyagával.

A múzeum azonban nem rendelkezett olyan helyiséggel, amely egy-egy 20-25 fős gyermekcsoport fogadását tette volna lehetővé. Ezért került sor az átrendezésre. A kiállítási térben az átalakítást követően egy osztálynyi gyerek párnákon ülve vehet részt a múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

A pályázati forrásból új múzeumi óra sorozatot indítottak, amelyen szó volt a fazekasság történetéről, Kovács Margit néprajzi ihletésű alkotásairól, mesefiguráiról, a fazekasmesterség mibenlétéről. A tematikus műhelyfoglalkozások a résztvevők kreativitásának nyitottak teret, a bentlakásos nyári múzeumi tábor lakói pedig ízelítőt kaptak a mintázás, a szobrászkodás fortélyaiból is.

A projekt során összesen csaknem 120 foglalkozást tartottak, amelyen több mint kétezer fiatal vett részt.

(MTI)