Győr+
2011.09.02. 12:51

Korszerűbben, új névvel: Magyar Vilmos Uszoda

Borkai Zsolt polgármester adta át pénteken a felújított korábbi GYÁÉV-uszodát, amely nem csak korszerűbb lett, de új nevet is kapott. A közelmúltban elhunyt legendás öttusa-mesteredző, Magyar Vilmos nevét vette fel az intézmény, amely szeptember hatodikától várja a nagyközönséget.

Magyar Vilmos Uszoda – hirdeti felirat a városi uszoda új nevét. „A legendás sportoló, öttusaedző pályafutása során fáradhatatlanul dolgozott a sportág eredményeinek javításán, a női szakág megteremtésén és megerősítésén. Tevékenységének köszönhetően számos öttusázó ért el jelentős eredményeket világversenyeken. Az egykori győri építőipari cég, a GYÁÉV munkatársaként maga is szerepet vállalt az uszoda építésében, így több okból is vitathatatlanul méltó névadója a létesítménynek” – hangzott el a pénteki ünnepségen, melynek lezárásaként az elhunyt mesteredző özvegye és fia leplezték le Magyar Vilmos emléktábláját.

Az uszoda megnyitóján Sági Géza, az üzemeltető GYŐR-SZOL Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az utóbbi harminc évben nem történt itt rekonstrukció, így időszerű volt a létesítmény felújítása. Hozzátette, a legnagyobb nyári melegben kellett bezárni az uszodát a felújítási munkálatok miatt, de az eredmény magért beszél.

A tervező és kivitelező Komplex Kft. Ügyvezető igazgatója, Gasztonyi László az elvégzett munkálatokat összegezte. Megújult az épület homlokzata, a földszinten kicserélték a nyílászárókat, álmennyezetet alakítottak ki, felújították a szolgáltató egységek tereit.

A főbejárattal szemben lévő pénztár eltűnt, az ajtótól balra található az új recepció. Itt válthatják meg az érkezők belépőjegyeiket és itt helyezhetik el értéktárgyaikat.

A megszokott papír alapú jegyek helyett kis karóra formájú eszközt kapnak a látogatók, melyek az ugyancsak újdonságnak számító beléptető kapukon azokra a területekre engedik be őket, ahová belépési jogosultságot váltottak a pénztárban. Ezek a „karórák” nyitják a frissen beszerzett korszerű szekrényeket is, melyek az öltözőkben felváltották a padokat és akasztókat. Az egész épületben megújult a szellőzőrendszer, a földszinten működő berendezések korszerűbbek és „árvízbiztosak” lettek.

A medencetér is jelentős átalakuláson esett át. A nagymedence és a gyermekmedence egyaránt vadonatúj fóliát kapott, kicserélték a befúvó szelepeket, a szűrőket, új startelemek kerültek az úszómedence szélére. A gyermekmedencét feltöltötték, így egységesen mindenütt 80 centiméter a mélysége, valóban feszített víztükrűvé vált, és kevésbé visszhangzik.

Megújult az úszómesteri kabin, a mögötte lévő fal burkolata, a medencetérben lévő zuhanyozók, a radiátorok, az ablakok előtt lévő padok. Kicserélték a járófelület köveit, a padozat új csúszásmentes, esztétikus burkolatot kapott. A belső tetőszerkezetet, a beton- és faelemeket átfestették. Az uszoda tetejére napkollektorok kerültek. A 60 négyzetméternyi, napenergiát hasznosító felülettel évente 5-6000 köbméter földgázt lehet megtakarítani, így a napkollektoros berendezés költsége a számítások szerint 7-8 év alatt megtérül.

A megnyitón, melyet a magyar szinkronúszó-válogatott tagjainak bemutatója színesített, Borkai Zsolt polgármester elmondta, kellemes volt megérkezni abba a létesítménybe, ahol kitűnő körülmények fogadják a vendégeket. A városvezető hozzátette, büszke arra, hogy egy győri tulajdonban lévő sportlétesítményt győri cég üzemeltet, és a felújítást is egy győri cég végezte el. Borkai Zsolt kifejezte reményét, hogy minél többen látogatják majd a megújul uszodát.

Szeptembertől új jegy- és bérletrendszer lép életbe, amely alkalmazkodik a sportolni és regenerálódni vágyók igényeihez. Egész napos és három órás úszó illetve szaunabelépő váltható, ugyanilyen megosztásban bérletek is vásárolhatók. A létesítmény különböző szolgáltatásait többféleképpen kombinálhatják a látogatók. A gyermekjegyek és bérletek esetén a korábbi 6 éves korhatár 12 évre változott, így többen élhetnek a kedvezményekkel.

Ugyancsak a vendégek kényelmét szolgálja a megváltozott nyitva tartási rend. Hétköznapokon már reggel hattól úszhatnak a korán kelők, aki pedig munkaidő után szeretne sportolni, az este 9 óráig tartózkodhat a medencékben. Hétvégén reggel nyolctól este nyolcig tart nyitva az uszoda, s ahogy korábban, úgy a jövőben is minden hónap első hétfője szünnap. A nagyközönség előtt szeptember 6-án, kedden nyitja meg a kapuit a Magyar Vilmos nevét viselő létesítmény. (A jegyek és bérletek árjegyzékét valamint a részletes nyitva tartási rendet megtalálhatják a gyorszol.hu, a gyor.hu illetve a gyorplusz.hu internetes oldalon.)

A tulajdonos győri önkormányzat és az intézményt működtető GYŐR-SZOL a munka folytatását tervezi. A jövőben hasonló léptékű beruházás keretében kívánják felújítani a létesítmény azon részeit, amelyeket a mostani korszerűsítés nem érintett.