Győr+
2011.11.02. 15:52

Könyvünnep a győri színházban

Az idei könyvszalont, a könyvek sorrendben tizenegyedik győri seregszemléjét november második hétvégéjén rendezi meg a városi könyvtár és az önkormányzat kulturális főosztálya. A könyvünnep három napján írók, költők, kiadók, zenészek és színészek seregével találkozhat a nagyközönség, kiegészítő programként szakmai konferencián, színházi esten, irodalmi vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők. A helyszín ezúttal is a győri színház lesz, az épületben negyven kiállító és nyolcvan program talál otthonra. A hétvége részleteiről Horváth Sándor Domonkos, a városi könyvtár igazgatója számolt be lapunknak.

Az idei könyvszalon Alkotói Díját Varró Dániel költő és műfordító veheti át az esemény pénteki megnyitóján, többek között azért, mert műveivel a gyerekeket is megszólítja. Horváth Sándor Domonkos szerint a városi gyermekkönyvtár népszerűségi listáját Varró Dániel vezeti, műveit keresik, kedvelik a legfiatalabb könyvrajongók. A pénteken 11 órakor sorra kerülő díjátadást követően Halász Judit felnőtteknek szóló, Radnóti írásaiból összeállított műsora nyitja meg a szalon programjainak sorát. Varró Dániel délután négy órakor szerzői esten találkozik közönségével a színház nagyszínpadán, a Hangraforgó együttes társaságában.

A könyvszalonon mutatja be új kötetét Böjte Csaba, Endrei Judit, Csiffáry Gabriella, Berg Judit, Orosz István, Grecsó Krisztián, Nádasdy Borbála, Lator László, Szigethy Gábor, Sári László, Szőcs Géza, Vathy Zsuzsa, valamint Kepes András, aki első igazi regényét, a Tövispusztát hozza el Győrbe. A főszerephez jutó helyi alkotókat sorolva a könyvtárigazgató elsőként Villányi Lászlót említette, de új kötettel jelentkezik többek között Hámor Vilmos, Arany Piroska, Cseke J. Szabolcs és Kecskés Rózsa is.

A gyerekeket az eddigi évekhez képest nagyobb területen, a színház földszintjén várja a Mesekuckó, a Gyermekek Háza munkatársai izgalmas foglalkozásokat és színes programokat ígérnek számukra. A felnőtteknek szóló legtudósabb program „A szegény ember winchestere – elektronikus üzenet és eleven szó” című konferencia lesz, ahol Lackfi János, Jankovics Marcell, Hámori József és L. Ritók Nóra tart előadást a kultúraközvetítés különféle formáiról.

Hosszú a szalon sztárvendégeinek listája. Koncertet ad többek között a Sebő együttes és Gryllus Vilmos, míg Lovasi Andrást a legújabb albumát bemutató Bognár Szilvia vendégeként láthatjuk. Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter filmforgatáson játszódó komédiával, Huzella Péter és Zalán Tibor verses-zenés műsorral, a Sebő együttes és Vathy Zuszsa Lázár Ervinre emlékező produkcióval szórakoztatja a szalon közönségét. Péreli Zsuzsa textilművész albumának bemutatóján Tolcsvay Lászlót láthatjuk majd a pódiumon.

A három nap nyolcvan programja gazdagnak ígérkezik és ingyenes lesz, ám Horváth Sándor Domonkos szerint a főszerep nem vehető el a könyvektől, negyven kiadó vonultatja fel és kínálja majd kedvezményes áron portékáját. A rendezvény november 11-én, 12-én és 13-án, délelőtt tíz órától este hétig látogatható.

Földvári Gabriella