Győr+
2018.12.29. 08:12

Könnyű ételek karácsony után: Paradicsomos, mozzarellás csirke

A bejgliből, a káposztából és a rántott finomságokból is megárt a sok, ezért – bár még nem a diétás, de – a kicsit könnyebb ételek sora következik az előttünk álló napokban.

Könnyen beszerezhető egyszerű alapanyagok, ezekből indulnak ki például az olaszok is. Bár minket talán kicsit gondolkodóba ejt, ha egy ilyen ételt tervezünk készíteni, mint a mostani olaszos csirke szelet, de azért van az a módszer, amivel decemberben is nyári, könnyed finomságot kínálhatunk fel az asztalon. Ami nálunk paradicsomot jelent a hideg hónapokban, az a koktél paradicsom, amiből, ha keveset is veszünk, sok fokhagymával, fűszerekkel, hagymával ízes paradicsomos ragut készíthetünk. Ez a verzió tésztákra, leveles tésztába, gnocchira és még pirítósra is isteni egy kis sajttal!

 

 

Bevásárló lista

250g koktél paradicsom
1 kis fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál bazsalikom
2 csomag mozzarella
1 g kakukkfű
0.5 kg csirkemell/felsőcomb filé

Szósz: 1 tojás, fél kk bors, fél kk só, 150ml tejföl

Köretnek: az az igazi francia krumplipüré
0.5kg sárga burgonya
100g vaj (82%)
2dl tej (2.8%)
1 kk só

 

 

Elkészítés

1- A krumplit héjában, 1 ek sóval, vízben feltesszük főni 40-60 perce. Beleszúrjuk a villát, ha belemegy, elkészült. Langyosra, nem hidegre hűtjük, majd hámozzuk és összetörjük.

2- A langyos, összetört krumplihoz kanalanként hozzáadjuk a vajat, majd a langyos tejet fél decinként. Kézi habverővel vagy mixerrel, folyamatosan keverjük. (újramelegítésnél,+ fél dl tejet adunk hozzá)

3- A csirkét közepesen vékony szeletekre vágjuk, besózzuk, 10 percet pihentetjük, majd 1-1 perc alatt, kevés vajon mindegyik oldalát egy serpenyőben lepirítjuk.

4- Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és ráhalmozzuk a ragut. Ragu: egy serpenyőben 2 ek olajon megpirítjuk a kockázott hagymát, negyedelt paradicsomot, zúzott fokhagymát, csipet kakukkfüvet,bazsalikomot, sót, borsot lefedve 10 percig.

5- A szószhoz összekeverjük a tejfölt, tojást, fűszereket, majd miután a csirkére ráraktuk a paradicsomos ragut, akkor jön egy ek tejföl és egy mozzarella szelet.

6- Előmelegített, 180 fokos sütőben 35-45 percig sütjük, amíg el nem kezd pirulni.

 

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!