Győr+
2017.09.01. 16:33

Könnyed nyárutó

Nagy Eszter Creative Chef két izgalmas receptet ajánl olvasóinknak, melyeket elkészítve, mediterrán hangulatot csempészhetünk a hűvösebbé váló, őszi mindennapjainkba.

Currys-kókusztejszínes halleves

20 dkg királyrák

20 dkg lazacfilé

20 dkg tőkehalfilé

30 dkg feketekagyló

15 dkg aprított salottahagyma

2 gerezd fokhagyma

1,5 dl fehérbor

0,5 dl szójaszósz

(só, bors)

Egy kk. chili

Egy ek. curry-por

2 dl kókusztejszín

1 cs. zöld koriander

2 szál répa

1 db salátacukkini

Néhány szárzeller

 

 

A kagylókat megsikáljuk, a halakat nagyobb kockákra vágjuk, a rákok fejét és páncélját eltávolítjuk.

Az aprított salottahagymát olívaolajon lepirítjuk és a száraz fehérborral felöntve, minimum 6-8 percig főzzük.

Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott répákat, az aprított szárzellert, a kockázott salátacukkinit, a szójaszószt, a curryt, a chilit és a zúzott fokhagymát, és körülbelül fél liter vízzel felengedve, nagyjából 20 percig főzzük. Ezután beledobjuk az előkészített tengeriherkentyűket, és addig főzzük, míg a kagylók el nem kezdenek kinyílni. Ekkor hozzáöntjük a kókusztejszínt (ha kell sót) és még egyszer felforraljuk.

Friss zöld korianderrel a tetején kínáljuk.

Aki szeretné üdébbé tenni a levest, csavarhat bele kicsi lime-ot vagy citromot.

 

Grillezett sajt tökmagolajos-barackos madársalátával

100 g madársaláta

2 db közepes puha őszibarack

50 ml tökmagolaj

20 ml szójaszósz

20 ml balzsamecet

1 gerezd zúzott fokhagyma

45 dkg sajt

8 dkg tökmag

 

 

A barackokat kimagozzuk, héjukat lehúzzuk, majd apróra vágva a madársalátához keverjük.

Az öntethez összekeverjük a szójaszószt, az ecetet, a tökmagolajat és a zúzott fokhagymát.

A sajtot felszeleteljük és forró, száraz, teflonos serpenyőben meggrillezzük.

A salátát az öntettel meglocsolva, sajttal a tetején kínáljuk, pirított tökmaggal díszítjük.