Könnyed nyárutó
Nagy Eszter Creative Chef két izgalmas receptet ajánl olvasóinknak, melyeket elkészítve, mediterrán hangulatot csempészhetünk a hűvösebbé váló, őszi mindennapjainkba.
Currys-kókusztejszínes halleves
20 dkg királyrák
20 dkg lazacfilé
20 dkg tőkehalfilé
30 dkg feketekagyló
15 dkg aprított salottahagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
0,5 dl szójaszósz
(só, bors)
Egy kk. chili
Egy ek. curry-por
2 dl kókusztejszín
1 cs. zöld koriander
2 szál répa
1 db salátacukkini
Néhány szárzeller
A kagylókat megsikáljuk, a halakat nagyobb kockákra vágjuk, a rákok fejét és páncélját eltávolítjuk.
Az aprított salottahagymát olívaolajon lepirítjuk és a száraz fehérborral felöntve, minimum 6-8 percig főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott répákat, az aprított szárzellert, a kockázott salátacukkinit, a szójaszószt, a curryt, a chilit és a zúzott fokhagymát, és körülbelül fél liter vízzel felengedve, nagyjából 20 percig főzzük. Ezután beledobjuk az előkészített tengeriherkentyűket, és addig főzzük, míg a kagylók el nem kezdenek kinyílni. Ekkor hozzáöntjük a kókusztejszínt (ha kell sót) és még egyszer felforraljuk.
Friss zöld korianderrel a tetején kínáljuk.
Aki szeretné üdébbé tenni a levest, csavarhat bele kicsi lime-ot vagy citromot.
Grillezett sajt tökmagolajos-barackos madársalátával
100 g madársaláta
2 db közepes puha őszibarack
50 ml tökmagolaj
20 ml szójaszósz
20 ml balzsamecet
1 gerezd zúzott fokhagyma
45 dkg sajt
8 dkg tökmag
A barackokat kimagozzuk, héjukat lehúzzuk, majd apróra vágva a madársalátához keverjük.
Az öntethez összekeverjük a szójaszószt, az ecetet, a tökmagolajat és a zúzott fokhagymát.
A sajtot felszeleteljük és forró, száraz, teflonos serpenyőben meggrillezzük.
A salátát az öntettel meglocsolva, sajttal a tetején kínáljuk, pirított tökmaggal díszítjük.