Kolozsvári rakott káposzta

Győr+
2019.05.17. 07:26

A tökéletes verzióra törekedtem, ezért minden megvan ebben a rakott káposztában, amire szükségünk van: ízes, szaftos, réteges, de mégsem zsíros és egyben marad a tálalásnál.

A legjobb ebédötlet egy szombati napra, amikor nagy mennyiségben szükségünk van egy adag kiadós ételre és kevés időnk van mindehhez. Másfél óra volt az elkészülési ideje, amiből 8 ember jól lakott. Sok praktikát hoztam nektek, amitől tökéletes tud lenni az étel és nem marad hiányérzetünk. Friss káposztalevéllel rétegeztem, hogy ízes és gusztusos legyen. Rizs helyett bulgurral készítettem, mert szaftosabb, pergősebb, nem fő túl. A tejfölbe és bulgurba is egy-egy tojást kevertem, hogy ne morzsolódjon, valamint a tetejét kockázott debrecenivel és pirított szalonnával szórtam meg a sajt alatt. Minden rétegre szépen rácsurog a zsiradék, de mégis egyben maradnak, a friss káposztalevelek pedig finom ízesek és kiadják a rétegeket. Nehezen lehet abbahagyni, hiába is laktató egy derék kocka belőle. Mellé ecetes-cukros uborkasaláta készült, mert elengedhetetlen egy kis üdítő zöldség a tányérra.

Bevásárló lista (8 személyre)

1 kg darált sertéshús (20% zsírtartalom)

300 g bulgur

2 ek disznózsír

50 g szalonna

100 g debreceni kolbász

1 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 fej friss káposzta

700 g savanyúkáposzta

1 kk őrölt bors

4 kk tengeri só

1 kk majoránna

2 ek paradicsompüré

1 ek őrölt pirospaprika

750 ml tejföl (20%)

2 db tojás

100 g reszelt Eidam

Elkészítés

1. Egy nagy serpenyőt választottam, amiben majdnem mindent elkészítettem. Először megpirítom a kockázott szalonnát egy kevés zsiradékon (mindig hideg serpenyőben indítjuk, hogy a zsírja kiolvadjon). Majd ezt kiszedem egy tányérra. Újabb evőkanálnyi zsiradékon megpirítom a hagymát, majd hozzáadom a darált húst, és magas lángon ezt is megpirítom 10 perc alatt. Hozzáadom a fűszereket: 2 kk sót, 1 kk majoránnát, 1 kk borsot, zúzott fokhagymát, pirospaprikát és a paradicsompürét. Pirítom még 2 percig és egy tálba kiöntöm.

2. Ugyanebben serpenyőben 1 ek zsíron megpirítom a megmosott bulgurt, felöntöm 2x annyi vízzel, 2 kk sóval és lefedve megfőzöm. (ezt egy kisebb fazékban is megtehetem a hús pirítása közben)

3. A tejfölt kikeverem 1 kk sóval, az 1 db tojással. A langyosra hűlt bulgurhoz szintén kevertem egy tojást. A káposztaleveleket leszedtem a fejről (kb. 8 db-ra lesz szükség), amennyiben nem idei, friss káposzta, forralóban felforralt vízzel leöntöm őket, hogy puhábbak legyenek. A debrecenit felkockázom, a sajtot lereszelem.

4. Kezdődhet a rétegezés. Közepes méretű (30×20) tepsinek az aljára teszem a bulgur felét, erre rá a hús felét, erre 2 marék savanyúkáposztát, majd a tejföl felét. Ekkor jön 4 db friss káposztalevél és újra: bulgur, hús, káposzta, tejföl. A legtetejére az aprított debreceni és a pirított szalonna, végül a sok reszelt sajt.

5. Előmelegített, 200 fokos sütőben 1 órán át sütöm. Hagyom 15 percet pihentetni, ezután szeletelem és a középső kockát veszem ki mindig először a tálalásnál.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!