Koktélozott szinte az egész belváros

Győr+
2019.09.01. 21:19

Különleges koktélversenyt tartottak ma délután Győrben a Kisfaludy utcában, ahol az ország legjobb bárjaiból érkeztek csapatok, hogy egy szakmailag is kiemelkedő viadalon mérjék össze tudásukat. A szeptember eleji tikkasztó kánikulában az érdeklődők örömmel, a zsűri pedig kritikusan szürcsölte a kevert és rázott italkülönlegességeket.

Győrben a Szomszéd a kulturált italfogyasztás elhivatott képviselője, s emellett Vida Zoltán és Józsi Erik azt is fontosnak tartja, hogy munkatársaikkal együtt a szakmai fogásokat, a megmutatható kulisszatitkokat is elárulja az érdeklődő vendégeknek, közönségnek. Na meg persze a kollégáknak szerte az országban, hiszen a vendéglátás nagy családjában néha jó találkozni, tapasztalatot cserélni és eltölteni pár kellemes órát. Egy hete barista versenyt hirdettek a Szomszédba, most vasárnap pedig a kevert és rázott italoké, azaz a koktéloké volt a főszerep.

A rendezvény neve pedig az I. Jack Daniel’s Birthday Bash volt, amelyből már sejteni lehet, hogy a koktélok alapanyagát a Jack Daniel’s biztosította, s a versenyfeladatok is ennek figyelembevételével épültek fel. A zsűri pedig nem kisebb szaktekintélyekből állt, mint Pauli Zoltán (SVÉT), Szabó Dávid (Spirit Dcience Group vezető, MBSZ), Nemesvölgyi Attila (Babka tulajdonosa, vezető gasztro szakember) és Lukács Roland a Jack Danel’s vezetője.

További képekért kattintsatok a fotóra!

Erre a versenyre csapatok jelentkezését várták a szervezők, s az ország minden tájáról érkeztek a kiváló bártenderek. Végül a Boutiq’Bar, a Filter Jegybár, a Black Swan Budapest, Spíler és persze a Szomszéd háromfős csapata feszült egymásnak.

Mindenkinek tizenöt perc állt rendelkezésére, s ezalatt az idő alatt kellett elkészíteni 2-2 italt. Kettőben szerepelni kellett a Jack Daniel’s-nek, míg a másik kettőnek valamilyen klasszikus viszki alapú koktélt kellett álmodni, mint például a legendás Manhattan. Na meg persze akik ismerik Erikéket, tudják, hogy most sem maradhatott el a meglepetésfeladat.

A versenyzők pedig a legkülönlegesebb kreációkkal kínálták a zsűrit. Így fordulhatott elő, hogy megjelent a cékla, a gomba, sajt, sőt még a barbecue szósz is. Igazi ízorgiában lehetett tehát része annak a szerencsésnek, akik kóstolhatta a remekeket. A szigorú ítészek kritikaiként azért annyit megfogalmaztak, hogy az italokból az alapanyagként megadott márka felismerhető íze szinte teljesen eltűnt, erre a jövőben jobban figyelniük kellene majd. Ám azért megvillantották szívük lágyabb oldalát is, amikor a házigazda Szomszéd Bárnak egy különdíjat adtak, mégpedig a „Legpiacosabb koktél”- ért. Rögtön meg is magyarázták a döntésüket: a Szomszéd stábja olyan italt készített, ami kifejezetten a vendégek kedvét keresi, kinézetben és ízélményben egyaránt. A vendéglátásban pedig – bármennyire is fontos a szakmaiság – azért mindvégig a vendégek érdekeit és ízlését kell figyelembe venni, na meg persze kiszolgálni.

A különdíj átadása után nem is maradt más hátra, mint ismertetni az első három helyezettet. Szokás szerint hátulról indultak a méltatásban, így elsőként a Black Swan Budapest csapatát szólították, majd következett a hazai pályán versenyző Szomszéd és végül az őket egyetlen ponttal megelőző Boutiq’Bar. Az elismerő címek mellett persze tárgyjutalmakat is átvehettek a versenyzők, akik ezen a délutánon maximálisan kiszolgálták a zsűrit, a szakmát és persze a legszigorúbb bírákat: a vendégeket is.

Kávé illata lengte be a belvárost

2019. augusztus 27. 16:02 Az elmúlt hétvégén rendezték meg a Kisfaludy utcában az 1. Hungarian Barista Challenge Győr barista versenyt, amely jó hangulatban, sok érdeklődő előtt zajlott. Nem csoda, hiszen a legfinomabb kávékülönlegességeket kóstolhatták meg az arra járók. A szervezést és a lebonyolítást a Szomszéd vállalta magára, szponzori segítséget is igénybe véve.

Szerző: Havassy Anna Katalin
Fotó: MekliZ Fotóstúdió