Kobayashi, harmadszor

Győr+
2011.10.27. 11:55

Kobayashi Ken-Ichiro vezényli a Győri Filharmonikus Zenekart október utolsó szombatján a Richter teremben, majd november elsején a Művészetek Palotájában. A hetvenegy éves, világhírű karmester a győri koncert előtt adott interjút lapunknak.

Kobayashi magyarországi tevékenységét 1986-ban Liszt emlékéremmel, 1990-ben a Magyar Kultúráért Díjjal ismerték el. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést 1994-ben vehette át. Egy éve a Magyar Kultúra Követe cím birtokosa.

Kobayashi Ken-Ichiro Prágából érkezett hazánkba, s három hangverseny, valamint egy villányi borkóstolást követően utazik haza, Japánba. Kobayashi 1974-ben lett a nemzetközi komolyzenei élet sztárja, ekkor nyerte meg a Magyar Televízió karmesterversenyét. Pályája máig töretlen, a legnevesebb zenekarokat dirigálja világszerte.

Karmester úr, mi az ön titka? Mivel magyarázza, hogy a zenészek és a zenerajongók közel négy évtizede szeretik és tisztelik világszerte?

Kedves, hogy ezt kérdezi. Köszönöm.

Ön előtt soha nincs kotta…

Minden előadott darabot kívülről tudok. A partitúra elvonná a figyelmemet, megszakítaná a szemkontaktust köztem meg a zenészek között.

Verdi Requiem című művét dirigálja. A zenekar, a fellépő művészek Verdi gyászzenéjével kívánják kifejezni együttérzésüket a japán földrengés és szökőár áldozatainak. A jótékonysági hangversenyen a közreműködők ingyen vállalták a fellépést, az est teljes bevételét a japán tragédia károsultjainak ajánlották. Hogyan érinti ez Önt?

Nagyon hálás vagyok, hogy a magyarok segítenek, és sokat gondolnak a japán tragédiára, a földrengésre, az áldozatokra. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki ezen a rendezvényen részt vesz és munkájával hozzájárul a segítséghez.

Először 1975 októberében a Kisfaludy Színházban, másodszor 1978 októberében a városi sportcsarnokban vezényelte a győri filharmonikusokat. Milyen emlékeket őriz erről a két fellépésről?

Régen volt, csak arra emlékszem, hogy nagyon nehéz darabot, talán Bartókot vezényeltem, s arra, hogy nagyon tetszett a város, sokat sétáltam benne.

Most lesz ideje városnézésre?

Sajnos nem. Próbák várnak rám és pihenni szeretnék.

Mit tud a győri zenekarról, hogyan készült fel a hangversenyekre?

Berkes Kálmán régi barátom, rajta keresztül ismerem a zenekart és ő a biztosíték arra, hogy jól tudunk majd együtt dolgozni. A világban ma már bevett szokás, hogy a karmester és a zenekar külön próbál, csak a hangverseny előtt találkoznak.

Ön zeneszerzéssel is foglalkozik. Mikor hallhatunk új Kobayashi Ken-Ichiro művet?

Korábban valóban komponáltam néhány nagyobb művet, ilyen volt például az a zenekari Passacaglia, amely Japán és Hollandia kapcsolatának négyszázadik évfordulójára készült. Ma már nem jut időm a zeneszerzésre, néha egy-egy kisebb művet komponálok iskolák számára, ha felkérnek rá.

Milyen zenét hallgat, mivel foglalkozik szabadidejében?

Csak klasszikus zenét hallgatok, mindig csak a következő koncertekre készülök. A golfot is abbahagytam, ha tehetem, inkább alszom, pihenek.

Földvári Gabriella