Hirdetés
Győr+
2011.11.03. 13:27

Kobayashi és Verdi után Berkes és Beethoven VIDEÓVAL!

Kobayashi Ken-Ichiro vezényelte a Győri Filharmonikus Zenekart október utolsó szombatján a Richter Teremben, majd november elsején a Művészetek Palotájában. A hetvenegy éves, világhírű karmester Prágából érkezett hazánkba, s három hangverseny, valamint egy villányi borkóstolást követően utazott haza, Japánba.

Hirdetés

A több magyarországi kitüntetés mellett egy éve a Magyar Kultúra Követe címet is magáénak tudható dirigens lapunknak elmondta, minden előadott darabot kívülről tud, ezért nem használt partitúrát, hiszen az elvonná a figyelmét, megszakítaná a szemkontaktust közte és a zenészek között. A Verdi Requiemjét vezénylő művész mesélt a filharmonikusok művészeti vezetőjéhez, Berkes Kálmánhoz fűződő barátságáról is: „Rajta keresztül ismerem a zenekart és ő a biztosíték arra, hogy jól tudunk együtt dolgozni. A világban ma már bevett szokás, hogy a karmester és a zenekar külön próbál, és csak a hangverseny előtt találkoznak.”

A Kobayashi Ken-Ichiro szerint a legkiválóbbak közül való Győri Filharmonikusok legközelebb november 12-én 19 órakor lépnek fel a Richter Teremben, Berkes Kálmán, a zenekar művészeti vezetője különleges hangversenyt ígér. Wagner operája, A nürnbergi mesterdalnokok nyitánya vezeti fel a főműsorszámot, Beethoven IX. szimfóniáját. Berkes Kálmán meséli, hogy ez Beethoven utolsó befejezett szimfóniája, a művet 1824 májusában mutatták be Bécsben, a teljesen süket mester vezényletével. A zenekar már végzett a darabbal, ám a komponista rendületlenül tovább dirigálta a zenét, ami a fejében szólt. Az egyik énekesnő fordította a közönség felé, hogy lássa, micsoda sikert aratott.

A szimfónia utolsó tételében Friedrich von Schiller 1785-ben írt versét, az Örömódát zenésítette meg Beethoven. A vers Schiller idealista látomását fejezi ki az emberek között kialakuló testvériségről. Berkes Kálmán szerint a népszerűség oka a gyönyörű zene és az üzenet, amely ma időszerűbb, mint valaha: „Testvér lészen minden ember”.

Szólistáknak fiatal, tehetséges énekeseket hívtunk, mondja Berkes Kálmán, külön említve a győri származású Bakonyi Marcellt, Salzburg és Budapest operaházainak énekesét. Közreműködik Varga Viktória, Dobay Kinga és Pataki Potyók Dániel. Hallhatjuk a Budapesti Stúdió Kórust, a Honvéd Férfikart, s természetesen a házigazda Győri Filharmonikus Zenekart, amely Kobayashi karmester szerint a legkiválóbbak közül való. A Varga Tibor bérletsorozat szombati koncertjét Berkes Kálmán vezényli.

Kapcsolódó videónkat ITT nézheti meg.

Hirdetés