Győr+
2018.12.07. 18:13

Klasszikus mézeskalács

Nem feltétlenül csak enni jó, díszíteni is, és mézeskalács illatúvá varázsolni a házat. Mindenképpen érdemes megsütni: a legegyszerűbb tészta, ami pihentetés nélkül is süthető!

Felnőtteket, gyerekeket egyaránt kikapcsoló tevékenység a mézeskalácssütés és annak díszítése. Kissé nehezen indulunk neki, de éppen ezért nem szükséges nagy adaggal készülni, hiszen 25dkg lisztből is sok kis apró forma kiszaggatható, és mégis van idén saját mézeskalácsunk. Nem mellesleg frissen kevés ember tud ellenállni neki, hogy meg ne kóstolja, mikor az egész ház fahéj gőzben áll. Próbáljuk ki idén, és kényszerítsük rá magunkat egy kis kikapcsolódásra, pihenésre, készülődésre, hogy valóban elkezdődjön az advent!

 

Bevásárló lista (2 tepsi mézeskalácshoz)

⦁ 25dkg liszt (ha tönköly, akkor 30dkg)

⦁ 1 kiskanál szódabikarbóna

⦁ 1 dl méz

⦁ 7 dkg margarin

⦁ 5 dkg porcukor

⦁ csipet só

⦁ 2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék

⦁ +fél kiskanál gyömbér, 1 kiskanál fahéj

⦁ 1 kiskanál Holland kakaópor

⦁ 1 db egész tojás

⦁ Díszítéshez: 1 tojás fehérje + 15 dkg porcukor

 

 

Elkészítés

1 – Egy nagy tál tetejére nagy szitát készítünk és abba beleszórjuk a lisztet, porcukrot, sót, fűszereket, szódabikarbónát, kakaót, majd átszitáljuk, összekeverjük és elmorzsoljuk a hideg vajkockákkal.

2 – Hozzáadjuk a mézet, a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Azonnal is süthető, de napokig is elpihen a hűtőben!

3 – A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, kiszúrjuk, lekenjük egy felvert tojással (ha fényesre szeretnénk) és 6-8 perc alatt megsütjük.

4 – Amikor kihűlt, díszítjük! A tojásfehérjét egy habverővel picit felverjük, mikor fehéredik fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, és teljesen simára, ne ropogjon benne a cukor, keverjük! Habzsákba vagy egy erős nejlonba töltjük és díszítünk.

 

Kíváncsi vagy az adventi sajtos apróságokra is? Akkor kukkants be Szarka Zsófi Konyhájába!

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!