Hirdetés

Kiváló formában a lakossági hitelpiac

Győr+
2019.09.04. 15:55

A pénzügyi válságot követő évek után újra kiváló formában van a lakossági hitelpiac, különösen a személyi kölcsönök keresettek. Havonta mintegy 30 ezer új szerződést kötnek ebből a típusból, összesen 40 milliárd forint körüli értékben.

Hirdetés

A hitelfelvételi kedv rendkívül magas Magyarországon, a pénzintézetek ajánlatai egyre előnyösebbek, ami részben annak tudható be, hogy a bankok és hitelintézetek egymással versengve próbálnak minél nagyobb részesedést elérni, ráadásul a kamatkörnyezet még ma is kifejezetten kedvezőnek mondható. A személyi kölcsönök esetében nincs szükség ingatlanfedezetre, ezért az előnyös feltételek sokakat meggondolatlan lépésekre ösztönözhetnek. Ennek ellenére fontos kihangsúlyozni, hogy a személyi kölcsönök igénylése során is odafigyelésre van szükség. Mutatjuk, mire érdemes mindenképpen figyelmet fordítani.

Mindenekelőtt meg kell határoznunk, mekkora összegre van szükségünk, mekkora tételt tudunk biztonsággal törleszteni. Ennek meghatározása érdekében mérlegre kell tennünk a havi bevételeinket és a kiadásainkat is. A bevételek kapcsán nincs nehéz dolgunk, hiszen rendszerint fix havi jövedelemmel kell számolnunk, a kiadások azonban változók lehetnek. Számoljunk váratlan kiadással is, illetve kalkuláljunk úgy, hogy egy-egy váratlan kiadás ne veszélyeztesse a fizetőképességünket.

Hirdetés

Szerződéskötés előtt vegyük figyelembe, a kiválasztott bank vagy hitelintézet milyen feltételeket határoz meg nemfizetés, illetve késedelem esetén. Mivel a személyi kölcsönök esetében általában nincs ingatlanfedezet, így egyedüli biztosítékként a havi jövedelmünk szolgál. Amennyiben fizetésképtelenné válunk, úgynevezett prolongációs díj ellenében kérhetünk halasztást. Természetesen a prolongációs díj feltételei és nagysága is változó lehet. A Minikölcsön esetében lehetőségünk van a kölcsönünk futamidejének 30 napos meghosszabbítására akár többszöri alkalommal is. Ehhez csupán legkésőbb a futamidő lejártának napjáig el kell utalnunk a hitelintézet számára a prolongációs díjat és az aktuális kamatot. Minden egyes futamidő hosszabbítás esetén az eredeti futamidőhöz képest 30 nappal későbbre tolódik a futamidő lejárata.

Érdemes tudni, hogy létezik jogszabályi korlátozás, ami a személyi kölcsönökre is vonatkozik. Ez alapján az igazolt jövedelmünk felét fordíthatjuk törlesztésre, ami egy átlagos kereset esetén komoly terhet ró az adósra és a családjára. Ugyanakkor ki lehet jelenteni, hogy az átlagos jövedelemmel rendelkező családok számára a jövedelem 50 százalékos terhelése komoly terhet jelent, ezért érdemes mérlegelni hosszabb futamidő vagy kisebb összeg igénylését még abban az esetben is, ha így a teljes hitelmutató némileg magasabb számot mutat.

A hitelpiacon gyakran találkozunk akciós kamatokkal is. Ahogyan a kereskedelemben és a szolgáltatások zömében, úgy a hitelpiacon is egyre gyakoribban az akciós ajánlatok. Nem szabad azonban felelőtlenül döntenünk, az alapos mérlegelés és az utánajárás ezek esetében is szükséges. Mielőtt akciós konstrukciót vennénk igénybe, ismerjük meg alaposan a szóban forgó konstrukciót és legyünk tisztában azzal, mire vonatkozik maga az akció. Gyakran az akciós ajánlat kizárólag a futamidő kezdeti időszakára vonatkozik vagy csakis akkor érvényes, ha maradéktalanul megfelelünk minden feltételnek.

likeold
a fb oldalunkat