Hirdetés
Győr+
2012.02.02. 15:55

Kiss János: a hülye hülyét hoz

A Győri Balett visszafogottságáról ismert igazgatója, Kiss János, a Magyar Táncművézek Szövetségének társelnökeként adott interjút a Trafó-ügyről a szinhaz.hu című lapban Török Péternek.

Hirdetés

Vezetőt váltott Budapesten a Kortárs Művészetek Háza, a Trafó. Szabó Györgyöt Bozsik Yvette váltotta az igazgatói székben.

A mérvadó szaksajtó, s a művészeti szakma egy része úgy véli: eddigi, másokkal összehasonlíthatatlan arculatát veszíti el a Trafó. A táncosok közül viszont sokan örülnek a változásnak, azt várják, hogy a Trafó nyitottabb legyen, mint eddig volt. A Szabó György elkzeléseit támogatók azzal érvelnek: éppen Bozsik Yvette sajátosan egyedi stílusa teheti egysíkuvá az intézményt.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke ma a szinhaz.hu portálon egy interjúban fejtette ki véleményét. Nem titkolta, hogy Bozsik Yvette, az “európai gondolkodású hölgy” mellett állt ki.

Tőle szokatlan vehemenciával – igaz, kulturáltan és érvekkel – szól az új igazgató mellett, s fedi fel a korábbi, szerinte helytelen gyakorlat hatásait. Szabó Györgynek a szemére veti, hogy nemzetközi fórumon hangoztatta, milyen rossz állapotban van a magyar táncművészet. Kiss János ezt cáfolja, s hozzáteszi: “…de még ha így is lenne,kifelé akkor sem ezt kelene képviselnünk.”

Kiss János úgy véli:a jó színházaknál általában az a legfontosabb, hogy ki a második ember.

– A hülye hülyét hoz, nehogy kiderüljön, vannak nála okosabbak – fogalmazott a Kossuth-díjas táncművész.

Az interjú a szinhaz. hu oldalon olvasható.

Hirdetés