Győr+
2011.07.20. 09:03

Kisgyermeket mentett ki a vízből

Minden nap cselekedj jót! – ez a filozófiája Sárvári Tibornak, aki a napokban vehette át a Városháza ezüst emlékérmét Borkai Zsolt polgármestertől. A polgárőr mentette meg annak a kisgyermeknek az életét is, aki a Győrkőcfesztiválon a vízbe esett. Csapatával szinte naponta hőstetteket hajtanak végre.

Sárvári Tibor régen a Nagybajcsi Halászati Felügyelőségnél dolgozott, mintegy 10 éve pedig a Rába Futómű Kft.-nél logisztikus.

A Felső Dunai Vizi Polgárőrséget ebben az évben alapította egy baráti társaság, Sárvári Tibor Perjés Frigyes hívására csatlakozott a csapathoz. A polgárőrség minden olyan programon jelen van városunkban, ami vízhez kapcsolódik.

Sárvári Tibor így vett rész az idei Győrkőcfesztiválon is. Lélekjelenlétének köszönhetően nem torkollt tragédiába a mosolyról szóló rendezvény. Neki ugyanis élesben is bizonyítania kellett.

– Sikításokra lettem figyelmes, majd láttam, hogy egy 3-4 év körüli gyermek biciklivel a folyó felé hajt, aztán szaltózva a vízbe esik– kezdi a történetet a polgárőr.

A fiú nem tudta megállítani kerékpárját a meredek parton.

– Azonnal, gondolkodás nélkül utána ugrottam, ám az első merülésnél csak a biciklit sikerült megtalálnom. A második lélegzetvételnél értem el a fiút, akit az ár már két méterrel arrébb sodort. A gyermeket egy idegen vette el tőlem, majd én is a partra kapaszkodtam, hogy megszárítkozzam – idézi fel, majd hozzáteszi:

– Mivel nekem is hasonló korú unokám van, összeszorult a szívem a remegő kisfiú láttán. Pár perc múlva zokogó édesapjával köszönték meg, hogy kimentettem. Csak ezután fogtam fel, hogy mi is történt.

A Felső Dunai Vizi Polgárőrségnek minden nap akad munkája, a héten például bajba került, úszni nem tudó evezősöket segítettek a partra, de már húztak a stégre a kimerültségtől legyengült német kenust is.

Sárvári Tibor szerint a legjobb, ha meg tudják előzni a baj: figyelmeztetik a kajakosokat, amennyiben akadály van a vízen, a motorcsónakosokat pedig a megfelelő sebesség betartására ösztönzik. A polgárőr hangsúlyozta, a felelőtlen gyorshajtók sok kárt okoznak a kisebb hajósoknak, a horgászoknak és zavarják a szabad strandon pihenőket is. Mindemellett a partot is szemmel tartják.

Borkai Zsolt polgármester a napokban megköszönte Sárvári Tibornak a bátor cselekedetét, és hihetetlen lélekjelenlétét, valamint kiemelte, hogy ez a köszönet mindazoknak is szól, akik a városi eseményeken az emberek biztonságát szolgálják.

Szigethy Teodóra