Hirdetés
Győr+
2012.03.16. 16:59

Kiosztották a díszpolgári címeket és a Pro Urbe Győr díjakat (PORTRÉKKAL)

Díszpolgári címet kapott Gasztonyi László, a Vill-Korr Kft. ügyvezetője, Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó és a Széchenyi István Egyetem. Pro Urbe Győr díjban részesült az Első Győri Lions Club, a Lurkó Győri Kórház Gyermekosztályért Alapítvány, valamint Matusz Károly, a Magyar Távirati Iroda nyugalmazott térségi fotóriportere. Összeállításunkban interjúkat olvashatnak a kitüntetettekkel az elismerések kapcsán. (A Lurkó Alapítvány vezető lapunk előző számában közöltünk interjút ITT olvashatják el.

Hirdetés

Oroszlánrészt vállaltak a rászorulók támogatásából

Hirdetés

– Engem személy szerint teljesen meghatott a Pro Urbe-díj, és azt hiszem, nagyon sokunk számára jelent pozitív megerősítést abban, hogy van értelme a tevékenységünknek – kommentálta a város elismerésének átvételét Anlonczyné dr. Mihályka Lívia, a győri lionok soros elnöke.

A – hivatalos nevén – Győr Első Lions Club 46 tagjával a mozgalom legnagyobb hazai szervezete, és Magyarországon elsőként kapott ilyen rangos önkormányzati elismerést.

Persze nem érdem nélkül: a megalakulásának 20 évfordulóját idén áprilisban ünneplő közösség nagyon sok helyi szervezetnek, intézménynek, egyénnek adott segítséget a két évtized alatt. Ha csak a pénz beszélne, az összesen 90 millió összegyűjtött és adományozott forintról szólna, amelyből a Petz-kórház, a vakok és gyengén látók megyei egyesülete, az autistaalapítvány és sok-sok civil szerveződés munkáját segítették. De a klub kuratóriumához forduló magánszemélyek sorsát is több tíz millió forinttal tették könnyebbé a tagok. Merthogy a segítség forrását ők teremtik elő.

– Részben a tagok adományaiból, részben az elvégzett munkákkal, részben a magunk szervezte akciók bevételéből tudunk támogatást adni – folytatja a soros elnök.

– Az alkalmi akciók mellett 16 éve rendezünk vállalkozói estet, és minden karácsonyi vásáron áruljuk a bort és a süteményeket.

Előbbiből idén majd két és fél millió forintot gyűjtöttünk, de a jótékonysági árusítás is minden évben jelentős bevételt eredményez. Ezenkívül nem pénzbeli adományokkal, például könyvekkel, szűrővizsgálatok szervezésével is rendszeresen támogatjuk a rászorulókat.

A rászorulók anyagi, materiális támogatása mellett a helyi közösség formálásában végzett munka elismerése is a Pro Urbe Győr díj.

– Visszanézve az elmúlt húsz évben történtekre, elmondhatjuk, hogy Győr Első Lions Clubja jelentős mértékben hozzájárult a jószolgálati tevékenység helyi kultrájának megteremtéséhez, tagjaink pozitív aktivitása növelte a város presztízsét, erősítette jó hírét. Az elismerés újabb muníció ad valamennyiünknek a munka folytatásához – összegezte Anlonczyné dr. Mihályka Lívia soros elnök.

A város egyik legnagyobb mecénása

Gasztonyi László a díszpolgári címet élete nagy ajándékának, eddigi díjai koronájának tekinti, azt mondja, ennél nagyobb elismerést nem kaphat az ember saját városától. A Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezetője huszonkét évvel ezelőtt fogott vállalkozásba feleségével, villamosmérnök testvérével és lakatos édesapjával.

A társaság ma az ágazat piacvezető cége. Huszonkét év gyorsmérlege szerint szerepük volt az ipari park felépítésében, az Audi Hungaria fejlesztésében, nevükhöz fűződik többek között a hatvani Boschgyár, a pécsi Zsolnay kulturális negyed, a budai vár, a Sándor-palota, az új Nemzeti Színház, a Madách Színház villamosipari munkája.

Megtervezték és kiépítették a győri belváros díszkivilágítását, a Jedlikhíd, az Árkád bevásárlóközpont és a hozzá kapcsolódó körforgalmi rendszer világítását.

Gasztonyi László ötvenhárom éves, ma már a fia és lánya is a százötven alkalmazottat foglalkoztató cégnél dolgozik. Az ügyvezető azt mondja, az utánpótlás is biztosított, három- és hatéves fiúunokái előszeretettel üldögélnek a papa irodai forgószékében. Gasztonyi László és családja a város egyik legnagyobb mecénása. Támogatja a kórházat, a színházat, a balett-társulatot, az evezősöket, az egyházakat és a rászoruló családokat.

Egy eddig titokban tartott projektről is hírt adhatunk. A vállalkozó úgy gondolja, Győr nem bővelkedik köztéri alkotásokban, ezért Lebó Ferenccel elkészítteti Szent László szobrát, melyet a tervek szerint Szent László ünnepnapján avatnak fel a Püspökvár aljában.

Játékosként és játékvezetőként is pályára lépett a BL-ben

Palotai Károly tavaszi, gyógyvízi kúráját megszakítva Balfról jött haza, hogy csütörtökön délben átvegye díszpolgári címét. A Győri Vasas ETO egykori jobbfedezete, az 1964-es tokiói olimpián aranyérmet nyert magyar labdarúgók csapatkapitánya lapunknak azt mondta, nagy megtiszteltetés számára a kitüntetés, mert attól a várostól kapja, ahol egy életen át dolgozott, amelyt sportolóként, játékvezetőként hosszú éveken át képviselt.

Palotai Károly idén ősszel lesz 77 éves. Békéscsabán született, 1955-ben igazolt az ETO csapatához, ahol rövid freiburgi kitérővel 1967-ig játszott, bajnokságot és kupát nyert, 171 bajnoki mérkőzésen 45 gólt szerzett. Játékos pályafutása során 15 alkalommal húzhatta magára az olimpiai válogatott mezét, játékvezetőként itthon és külföldön is a legfoglalkoztatottabbak közé tartozott.

Igazi sztár volt, máig az egyetlen sportember, aki játékosként és játékvezetőként is pályára lépett a Bajnokok Ligájában, amit akkor még BEK-nek hívtak. A zöld-fehérek 1965-ben az elődöntőig jutottak, a Benfica állította meg őket. Palotai Károly volt a MOB tagja, részt vett az MLSZ elnökségének munkájában, ellenőrként foglalkoztatta a FIFA és az UEFA, de életének meghatározó közösségei helybéliek, közel negyedszázadon át dolgozott a megyei sportigazgatóság helyettes vezetőjeként.

A város új díszpolgára élvezi a nyugdíjaslét minden percét. A balfi pihenés után nyúli hétvégi házába költözik, rendet tesz és várja a londoni nyári olimpia közvetítéseit, az ETO meg a Gyirmót meccseit.

A hírügynökségi fotós gyors, pontos, hiteles

Matusz Károly, az MTI nyugalmazott fotóriportere negyvennégy éven át tudósította a nagyvilágot mindarról, ami Győrben és régiójában történik. A nevéhez köthető archívum százhatvanezer felvételt őriz, számos akad köztük, amelyek díjátadó ünnepségeken készültek.

Matusz Károly a város csütörtöki díszközgyűlésén is jelen volt, de most fényképezőgép nélkül. Amikor gratuláltam Pro Urbe-díjához, azt mondta, örül, és köszöni, hogy gondoltak rá. Az a díj, amit az ember helyben kap, különleges jelentőséggel bír, mert olyanok adják, akik ismerik és elismerik. Matusz Károly 1946-ban, Győrben született.

Gyerekkora óta fotózik, 1974-ben lett profi riporter a megyei lapnál. Elvégezte a MÚOSZ újságíró-iskoláját, 1986-ban lett főállású tudósítója a Magyar Távirati Irodának. Képei számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepeltek. Tevékenységének értékes fejezetei a Győri Balett első tíz évének, az Audi győri honfoglalásának és a Rába-gyár sikereinek megörökítése, a határnyitás, a vasfüggöny lebontásának dokumentálása.

Ars poeticája szerint a hírügynökségi fotós gyors, pontos, hiteles és pártatlan. Matusz Károly az elmúlt évtizedek minden fotójáért és képaláírásáért felelősséget vállal, mert azok mindig csak tényközlések voltak. Munkáját eddig az év vidéki fotóriportere címmel, francia szakmai nívódíjjal és képzőművészeti kategóriás, regionális Príma-díjjal ismerték el. A Pro Urbe-díj azt köszöni meg a fotóriporternek, amit a városért tett.

„Győr igazi otthonunkká vált”

„Nagy megtiszteltetés az intézmény több mint tízezer hallgatójának, valamennyi oktatójának és munkatársának” –mond ta dr. Szekeres Tamás,a Széchenyi István Egyetem rektora annak kapcsán, hogy az általa igazgatott intézmény a március 15-i díszközgyűlésen díszpolgári címet kapott.

Fotó: edupress.hu

Az egyetem büszkeségfalán már számos elismerés sorakozik. Ez a cím mit jelent az intézmény számára?

Nagy megtiszteltetés az egyetem több mint tízezer hallgatójának, valamennyi oktatójának és munkatársának. Ugyanakkor a jövőre nézve az eddiginél is nagyobb felelősséget jelent a városért, ahol élünk, dolgozunk, és amely igazi otthonunkká vált az elmúlt közel négy évtizedben. Hitvallásomat, miszerint mindennap tennünk kell valamit a városért, gyakran hangoztatom, és ezt a jövőben még komolyabban kell vennünk.

Milyen szerepe van az egyetemnek abban, hogy Győr ma Magyarország legdinamikusabban fejlődő városa?

Jól képzett diplomásokkal kell gazdagítanunk a város értelmiségét, oktatóink tudományos tevékenységével segíteni a gazdasági fejlődést, és e nagy közösség adta lehetőségeket a társadalmi felelősségvállalás területén is a város érdekében kell kamatoztatnunk. Remélem, hogy ezen törekvéseink is hozzájárulnak ehhez a dinamikus fejlődéshez. Az egyetem neve összefonódott a várossal, ezt Győr szlogene is mutatja.

Hogyan folytatódik az együttműködés a jövőben?

„A jövő Győrben épül!” De nem magától, hanem mindannyiunk erőfeszítése nyomán. Az egyetemnek ebben kitüntetett szerepe van, hiszen szinte nincs is olyan területe a város életének, amellyel nincs kapcsolatunk.

Szerzők: Ozsvárt Tamás, Földvári Gabriella, Gaál József, Zoljánszky Alexandra

Fotók: O. Jakócs Péter, M.K., Krizsán Csaba

likeold
a fb oldalunkat