Kihasználjuk a spárgaszezont
A zöldségek királyának, a királyok zöldségének tartják a spárgát, melynek szezonja rövidke, április végétől júniusig tart csupán. Érdemes tehát kihasználni ezeket a hónapokat, s minél többet az asztalra tenni a fehér, zöld, lila spárgával készült ételekből. Nagy Eszter Creative Chef ezen a héten dr. Pottyondy Ákossal, a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjének vezetőjével mutat variációkat a kedvelt zöldségre.
Pottyondy Ákos hat éve a pannonhalmi fűszerkert vezetője. Az apátsághoz tartozó kertben jelenleg 11 hektáron termesztenek 35 féle gyógynövényt, melyek közül a levendula a főszereplő. A friss fűszereket a bencések eredetileg nem étkezésre, hanem gyógyításra használták, a növények egy részéből ma is gyógytea készül, de szappant, krémet, fürdőolajat, fürdősót, olajat és ecetet is előállítanak belőlük. A levendula mellett – amelyet egyébként az 1600-as évektől termesztenek Pannonhalmán – népszerű a kakukkfű, a citromfű, a borsmenta és a zsálya is. A friss fűszernövényeket a környékbeli konyhák is előszeretettel használják, a Viator étterem főszakácsa rendszeresen kér tanácsot, milyen helyi fűszerrel tehetné még különlegesebbé az ételeket – avatott be a főkertész.
Lazacos spárgatatár spárga-veloutéval (krémleves)
fél csomag zöldspárga
egy csomag fehérspárga
10 dkg füstölt lazac
3 ek. olívaolaj
kevés metélőhagyma
fél lime leve
só
egy nagy fehérhagyma vagy egy csokor csemegehagyma fehér része
10 dkg vaj
A zöldspárgát leforrázzuk és a lazaccal kis kockákra vágjuk, majd kevés lime levével, metélőhagymával és olívaolajjal összekeverjük. (Ez lesz a leves betétje.)
A fehérspárgát a hagymával kevés sós vízben puhára főzzük, majd a vajjal összeturmixoljuk.
A spárgatatárt egy pogácsaszaggató segítségével egy tányér közepében megformázzuk, majd a forró krémlevessel felöntjük.
Erdeisonkás-sajtos csirkemell levelestésztában, grillezett spárgával és spárgahabbal
30 dkg csirkemell
10 dkg erdei sonka
12 dkg sajt
egy cs. leveles tészta
olaj a sütéshez
egy cs. zöldspárga
2 dl spárgakrémleves
A csirkemellet szeletekben enyhén sózva meggrillezzük, majd tányérra szedjük, hogy picit hűljön.
A csirkés serpenyőbe helyezzük a spárgákat és kevés vajjal átforgatjuk.
A csirkemellekre 1-1 szelet sajtot helyezünk, sonkával szorosan körbetekerjük s minden egyes kis “batyut” levelestésztába csomagolunk. Szélüket alaposan összenyomkodjuk, majd olajban kisütjük.
A krémlevest szifonba töltjük és két patront csavarunk bele.
A csirkés táskákat megvágva a spárgákra helyezzük és a habbal tálaljuk.
Levendulás fehércsokihab feketecsokis eperrel, zabkeksszel
egy ek. szárított levendula
2,5 dl habtejszín
18 dkg fehércsoki
10 dkg feketecsoki
15 dkg eper
néhány szem zabkeksz
egy tk. vaníliakivonat
A levendulát a vaníliával és a tejszínnel összeforraljuk, majd a fehér csokoládéra szűrjük, melyet alaposan elkeverve habszifonba töltünk és hűvös helyre tesszük (Két patron kell bele.)
A feketecsokit felolvasztjuk és az eprek felét bevonjuk vele.
A kekszet egy pohár aljába törjük, rányomjuk a kihűlt habot, és a csokis eprekkel, valamint ízlés szerinti friss gyümölcsökkel díszítjük.