Győr+
2014.04.09. 07:58

Kiengedték a kórházból Gabriel García Márquezt

A Nobel-díjas kolumbiai írót egy mexikóvárosi klinikán ápolták nyolc napig hörghurut miatt.

A mexikói nemzeti orvostudományi intézet szóvivőjének tájékoztatása szerint a 87 éves író orvosai kedden úgy döntöttek, kiengedik a kórházból Márquezt, akiről úgy tudják, hogy hazatért mexikóvárosi otthonába. Jaqueline Pineda hozzátette azonban, hogy idős kora miatt az író egészségi állapota törékeny.

 

Gabriel García Márquez múlt hétfőn került be a kórházba légúti gyulladás és dehidratáltság miatt, a hivatalos tájékoztatás szerint azonban jól reagál az antibiotikumos kezelésre. Mint a szerző fia, Gonzalo García Barcha a múlt héten elmondta, apja enyhe fertőzést kapott, elsősorban a kora miatt vitték be a kórházba.

 

Gyors felépülést kívánt az írónak Enrique Pena Nieto mexikói, valamint Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, és üzent Márqueznek a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet második számú vezetője, Iván Márquez is, aki a kolumbiai kormánnyal Havannában folyó béketárgyalásokról kívánt gyors jobbulást az írónak.

 

A Száz év magány, a Szerelem a kolera idején és más klasszikussá vált művek 1982-ben Nobel-díjjal kitüntetett szerzője évtizedek óta Mexikóvárosban él, az utóbbi időben azonban már visszavonultan.

 

1999-ben rákbetegséget állapítottak meg nála, az Egyesült Államokban kezelték. Az elmúlt években többször is arról szóló hírek jelentek meg, hogy demenciában szenved.

 

Az író legutóbb márciusban, születésnapja alkalmából jelent meg a nyilvánosság előtt: a házánál üdvözölte a fotósokat és az újságírókat, de nem szólalt meg.

 

hirado.hu