Hirdetés
Győr+
2011.11.11. 17:14

Kiemelt egészségügyi ellátás az olimpikonoknak és paralimpikonoknak

A kormány döntött az olimpiai és paralimpiai felkészüléssel, az élsportolók kiemelt ellátásával kapcsolatos sportegészségügyi feladatok megvalósításáról: a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság közreműködésével készült szabályozás biztosítja a mintegy 350 sportoló számára a 2012-es londoni olimpiára és paralimpiára való sikeres felkészüléshez szükséges korszerű, kimagasló színvonalú, soron kívüli egészségügyi ellátását.

Hirdetés

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egészségügyért felelős államtitkárságának pénteki közleménye három fő pontban jellemzi a kormánydöntés nyomán létrejövő rendszert. Egyrészt egységes szisztéma alakul ki az olimpiai és paralimpiai kerettagok felkészítése, vizsgálata és szükség esetén kezelése érdekében, továbbá 24 órás telefonos ügyfélszolgálati rendszer kezdi meg munkáját az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) központi telephelyén. Innen szakszemélyzet segítségével a sérülés vagy egyéb betegség miatt felkészülésében akadályoztatott sportolót azonnal a megfelelő ellátást nyújtó egészségügyi intézménybe irányítják.

A harmadik fő pont, hogy a kiemelt ellátást a megfelelő szakmai és területi lefedettség érdekében országosan tíz intézmény végzi: az Országos Sportegészségügyi Intézet, az orvosegyetemek klinikái (Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged), az Országos Gerincgyógyászati Központ, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a miskolci székhelyű Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, valamint a tatai Kastélypark Klinika Kft.

A NEFMI tájékoztatása szerint az ellátáshoz és az ehhez szükséges rendszer kiépítéséhez a kormány idén 78,2 millió forintot csoportosít át a NEFMI fejezetébe, 2012-re pedig a jövő évi költségvetés tervezésénél az olimpiáig tartó időszakra időarányosan biztosít forrást.

(MTI)

Hirdetés