Hirdetés

Kidolgozták az ideális étrendet az egészség megóvására

Győr+
2019.01.18. 10:09

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezése jelenti a kulcsot az emberek és a bolygó egészségének megőrzéséhez – állítják kutatók.

Hirdetés

A szakemberek szerint az úgynevezett Planetary health (A Föld egészsége) étrend követésével több mint 11 millió idő előtti elhalálozást lehetne megelőzni évente, csökkenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, és segítené a földterületek, vízkészletek és a biológiai sokféleség megőrzését. „Az étel, amelyet megeszünk, és a mód, ahogyan előállítjuk az élelmet, hatással van az emberek és az egész bolygó egészségére, jelenleg azonban rossz úton járunk” – mondta Tim Lang, a Londoni Egyetem professzora.

Át kell alakítani az étkezési szokásokat

A bolygó népessége 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt, és egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához muszáj lesz átalakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni az élelmiszer-termelést és csökkenteni az élelmiszer-hulladékot. „A globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa” – mondta Lang.

Az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a diabétesz, az alultápláltság és a rák számos fajtája, mind a nem megfelelő étrenddel vannak összefüggésben. A kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős világszerte, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint a dohánytermékek használata együttvéve.

A Planetary health étrendet a The Lancet című orvosi folyóirat megbízásából dolgozta ki az elmúlt három évben 16 ország harminchét szakértője. A kutatók szerint a vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztását 50 százalékkal kellene csökkenteni, míg a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztását megkétszerezni.

Regionális szinten mindez jóval drasztikusabb változtatásokat jelentene: az Észak-Amerikában élő emberek például az új étrendben ajánlott mennyiségnél csaknem 6 és félszer több vörös húst fogyasztanak, míg a dél-ázsiaiak a javasoltnál 50 százalékkal kevesebbet. Fekete-Afrika térségében az ajánlottnál átlagosan 7,5-ször több burgonyát és maniókát esznek az emberek.

A kutatók szerint ugyanakkor vakmerő dolog lenne abban reménykedni, hogy az egész világ alkalmazkodni fog ehhez az „ideális étrendhez”, aminek egyik legfőbb oka az élelmiszerekhez való egyenlőtlen hozzáférés.

Fotó: Body and Soul

hirado.hu

Hirdetés