Győr+
2011.08.03. 17:50

Ki kivel, és hol?

Az ár a legfontosabb szempont az albérletkereső egyetemistáknál Győrött. A legtöbb lakástulajdonos magánszemélyként hirdeti az ingatlanát, ritka az, aki közvetítőn keresztül teszi mindezt. Körképünkben megpróbáltuk összehasonlít módon feltérképezni a győri kínálatot.

Négy diák egy lakásban

A legtöbb tulajdonos négy vagy öt főre adná ki legszívesebben a lakását. Ennek számára az az előnye, hogy több részre osztódik a bérleti és a rezsi díja is, így jobban meg tudják fizetni az egyetemisták. Ráadásul, ha egyikük kiválik a közösségből, társaik hoznak be helyettük valaki mást.

Győrben, egy 63 négyzetméteres, másfél szobás lakás, 4-5 főre személyként 18 ezer forintért kiadó. Ugyanennyiért Pécsett négyen két szobát bérelhetnek. Szegeden másfél szobás lakás díja egy főre 30 ezer forint. Miskolcon másfél szoba 33 ezer forint, plusz 66 ezer a kaukció és hétezer forint a rezsi.

A diákoknak az ár a legfontosabb szempont

Majer Eszter, a Széchenyi egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke elmondta, hogy minden évben túljelentkezés van az egyetemi kollégiumnál. A felsőbb évesek már májusban megtudják, hogy jövőre visszavárja-e a kollégium, s ha nem, időben el tudják kezdeni az albérletkeresést. Az elsős évesek csak augusztusban értesülnek a kollégiumi elhelyezésről. Akiknek nem sikerül bejutniuk, azoknak segít az egyetem. A hallgatók a www.szealberlet.hu oldalon keresgélhetnek albérleteket. Bár az egyetem környékén valamivel drágább a bérleti díj, a belvárostól messzebb találhatunk olcsóbbat, ám a havi buszbérlet is sok pénzbe kerül.

Több szoba, több kiadás

Ha két- vagy annál több szobás a lakás, akkor természetesen a bérleti összdíj is növekszik. Győrben két és fél szobás lakás 5 főre 37 ezer forintért kiadó. Egy 100 négyzetméteres, 5 szobás lakás bérleti díja személyenként 17 ezer forint. De találtunk 42 négyzetméteres, másfél szobás kuckót 75 ezer forintos bérleti díjjal, plusz rezsivel.

Kizáró ok: dohányzás, állattartás

Ha gyereked van, ha nem vagy diák, ha dohányzol, vagy éppenséggel nem dohányzol, de állatot akarsz tartani, akkor nem jöhetsz. – hirdetik a lakást Pécsett. Ilyen feltétellel győri hirdetésben nem találkoztunk.

Pécsett egy 35 négyzetméteres, másfél szobás lakás két főre 37 ezer forint. Ha külön nyíló szobás lakásra vágyik valaki, akkor az 50 ezer forint üresen, 60 ezer forint bútorozva a rezsiköltségen túl. Többen kínálják családi házukat egyetemistáknak, 5 főre. Abban az esetben, ha kevesebben bérlik, akkor is kötelező a hiányzó személy helyett kifizetni a díjat. A családi ház bérleti díja 120 ezer forint. Érdekes módon Győrben kevesen ajánlanak családi házat egyetemistáknak. Valószínűleg azért nem, mert ezeket az ingatlanokat külföldieknek, Győrben letelepedett világcégek vezetőinek is ki tudják adni.

Egy miskolci hirdetésben álomházat kínálnak egyetemistáknak. 340 négyzetméteres kertes ház, különálló szobák kiadóak 20 ezer forintos bérleti díj és 10 ezer forint rezsi ellenében. Egy 55 négyzetméteres lakás bérleti díja 8 ezer forint, 12 ezer forintos rezsivel.

Hogyan választanak társat?

A diákok az ár mellett figyelembe veszik azt is, hogy kikkel költözzenek össze. Lehetőleg lakóhelyükről ismert társat választanak, bennük bíznak a legjobban. Ha ilyen nincs, akkor azon a szakon próbálnak körülnézni, ahol ők is tanulnak majd.

A szociológusok szerint ma is előfordul, hogy a szülők próbálnak meg választani a gyerekek helyett. A szülőknek pedig szempont az is, hogy az albérleti társ szüleinek mi a társadalmi státusza. Az egyetemisták többségét azonban ez – igen egészséges módon – a legkevésbé sem érdekli.

Az a tapasztalat, hogy az elsőéveseknek még nem vesznek lakást a szülők, legfeljebb ha bebizonyosodik, hogy képesek teljesíteni a képzési követelményeket.

Az idősebb hallgatók is azt javasolják a kezdőknek: érdemes jól körülnézni a hirdetések között, és kiválasztani azt a lakhelyet, ahol a fiatalságunk talán legjobb perceit tölthetjük el.

Kovács Veronika

Fotó: O. Jakócs Péter