Hirdetés
Győr+
2012.04.06. 17:03

Kézilabda olimpiai selejtező – Macedónveréssel nagy lépés London felé

Az olimpiai indulási jog megszerzése szempontjából döntő jelentőségű mérkőzésen a magyar férfi kézilabda-válogatott 28-26-ra legyőzte a macedón csapatot a göteborgi selejtezőtorna nyitómérkőzésén, pénteken.

Hirdetés

Az agresszív védekezés jellemezte összecsapáson az első hét perc a magyaroké, a következő tíz a macedónoké volt. Aztán 6-9 után villámgyorsan 5-1-es rohamot produkált Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese, és végül 15-13-mal várhatta a második félidőt.

A következő negyedóra is jól sikerült, de a macedónok 21-17 után fergeteges hajrába kezdtek, a végjátékban feljöttek egy gólra, ám utolérni nem tudták a magyarokat.

Hirdetés

Szombaton a brazilok, vasárnap pedig a házigazda svédek következnek, ám a mostani siker még sokat, ötkarikás részvételt érhet.

Olimpiai selejtező (Göteborg), 1. forduló:

Magyarország-Macedónia 28-26 (15-13)

Scandinavium, 5004 néző, V: Raluy, Sabroso (spanyol)

gól: Perez 6, Császár 6/1, Krivokapic 4, Gulyás 4, Mocsai 2, Iváncsik G. 2, Katzirz 2, Harsányi 1, Zubai 1, illetve K. Lazarov 7/3, Mojsovski 6, Mirkulovski 4, Mojsoski 4, Stoilov 3, Manaskov 2

A bevonuláskor a magyar csapatot füttyszó, a macedónt pedig éljenzés fogadta. Végül közel 3000 – főleg Svédországban élő – macedón, és mintegy száz magyar szimpatizáns jött el a roppant fontos mérkőzésre.

Mocsait nyitó gólja után kiállították, és gyorsan így járt Laluska is. Gulyás 4 a 6 ellen is eredményes volt, Fazekas pedig ziccert fogott. 2-2-vel sikerült átvészelni a kezdeti nehézségeket, ám Mojsovskit nem tudta hatástalanítani a védelem. Majd amikor Lazarov is magára talált, fordítottak a macedónok. Egy-két gólos vezetésük stabilizálódott, amit Katzirz kiállítása alatt tovább növeltek. A 18. percben, 6-9-nél Mocsai Lajos időt kért, mert nagyon akadozott a támadójáték.

Laluska megkapta második kétperces büntetését, ám az emberhátrány jótékonyan hatott a csapatra, így igazi bravúrként jött az egyenlítés, majd a fordítás is a 40 esztendős Perez révén (21. perc: 11-10). Mocsai sem úszta meg második kiállítás nélkül, és végül a 26. percben, 12-11-es magyar vezetésnél a macedón kapitány kért időt emberelőnyük alatt. Ettől sem pörgött fel azonban együttese, és a szünetre tovább nőtt a hátrányuk.

A második félidőben is folytatódott a kölcsönösen kemény védekezés, szinte állóháború folyt a pályán. Katzirz második büntetésekor esélyük volt a macedónoknak az egyenlítésre, de ez ekkor még elmaradt. Császár új lendületet vitt a játékba, és vezérletével a 41. percben 19-16 volt az állás. Később az elnyűhetetlen Perez vágott kettőt, nem csoda, hogy a 44. percben, 21-17-nél a macedón edző próbálta rendezni a sorokat az övéinél. Ha lehet, még harciasabbá is vált a délszláv gárda, az elégedetlen közönség egy része pedig pénzérméket dobált a pályára.

Mojsoski húzta ki a macedónokat a hullámvölgyből, és tíz perccel a vége előtt 23-21-re módosult az állás. Mocsai kapitány időt kért és cserélt: a kapuban Fazekas helyett Mikler, átlövőben Perez helyett Ancsin, irányító poszton pedig Császár helyett Lékai állt be.

A friss erő hatására 25-22-re megint ellépett a magyar válogatott, de egy pillanatra sem lehetett megnyugodni, mert az 58. percben 27-26 lett, ráadásul Zubait kiállították. Beállt azonban az utolsó másfél percre a balkezes Harsányi, és szélről lőtt góljával eldöntötte a sorsdöntő ütközetet. A végén még Mikler tolt fölé egy átemelési kísérletet, majd jöhetett az ünneplés.

A lefújás után a magyar szurkolók túlkiabalták a csalódott macedón drukkereket, és “Szép volt, fiúkkal!” üdvözölték a győzteseket.

Később:

17:05: Svédország-Brazília

szombat:

13:45: Magyarország-Brazília

16:05: Macedónia-Svédország

vasárnap:

14:45: Brazília-Macedónia

17:05: Magyarország-Svédország

Az első két helyezett vehet részt a londoni olimpián.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat