Győr+
2011.07.21. 16:21

Kétszáznál több panasz érkezett az Európai Fogyasztói Központhoz

Az év eddig eltelt részében kétszáznál több panasz érkezett az Európai Fogyasztói Központhoz (EFK), amelynek elsődleges feladata a határon átnyúló fogyasztói panaszok rendezésében történő közreműködés - közölte az intézmény igazgatója csütörtökön Győrött tartott sajtótájékoztatóján.

Az EFK ismertségének növekedését jelzi, hogy ez a szám csaknem kétszerese az elmúlt év azonos időszakában bejelentett ügyeknek – mondta Kriesch Attila. Hozzátette: ez idő alatt több ügyet tudtak sikerre vinni, ennek nyomán közel 3 millió forint értékű kára térült meg a panaszosoknak.

Az EFK azokban az esetekben ad segítséget, amikor a magyar fogyasztónak a külföldi vállalkozás olyan terméket értékesít, illetve olyan szolgáltatást nyújt, amely a köztük létrejött szerződés kritériumainak nem felel meg, s a fogyasztó emiatt panaszt tesz – ismertette az igazgató hozzátéve, hogy ilyenkor az EFK egyeztetést kezdeményez a vitás felek közötti megállapodás érdekében.

A panaszok többsége az internetes vásárlásokkal, a légiközlekedésben résztvevő utasok jogaival kapcsolatos, de jogviták keletkeznek szavatossági ügyekben, külföldi autóbérlés során, üdülési jogokkal és mobiltelefonokra letölthető tartalmakkal összefüggésben is – sorolta Kriesch Attila.

Ingyenes, gyors az EFK tevékenysége, amellyel hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztónak ne kelljen külföldi jogban jártas ügyvédet fogadni panaszának orvoslására.

Az EFK magyarországi szervezete ez év elejétől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében végzi tevékenységét. Európai Fogyasztói Központok (angol rövidítéssel:ECC) az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint Izlandon és Norvégiában működnek, s együtt alkotják az Európai Fogyasztói Központok Hálózatát (ECC-NET).

(MTI)