Hirdetés
Győr+
2012.04.12. 16:21

(KÉPGALÉRIÁVAL) Horror a színházban: pezsgő évadra készülhetünk

Jekyllel és Hyde-dal, Zorbával, a tanítónővel, a nevető emberrel, János Vitézzel, az apácákkal, a testőrrel és a csinibabával is találkozhatunk a Győri Nemzeti Színház 2012/13-as évadának bemutatóin

Hirdetés

Forgács Péter igazgató csütörtökön a színházban ismertette a 2012/13-as évad programját. Az eseményt több sztárvendég produkciója is színesítette, akik maguk is játszanak majd a győri darabokban.

Felvezetésként Tunyogi Bernadett és Molnár László adott elő részletet egy „horrorisztikus” darabból, hiszen a következő évad egyik bemutatója a Jekyll és Hyde musical. A darab szereplőit Janza Kata is a helyszínen képviselte. A győri színház egyébként ezzel az előadásával először a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében lép színpadra, vagyis az ország túloldalán is a győri kulturális életet népszerűsítik.

Forgács Péter köszöntőjében visszatekintett az előző évadra is. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is sikerült növelni a nézőszámot, ezen belül pedig a bérlettulajdonosok száma is emelkedett. Hozzátette, többségük a felnőtt és nyugdíjas korosztályból tevődik össze, de a cél, hogy minél több fiatalt, győri egyetemistát is a színházlátogatók táborába csábítsanak.

Az igazgató kitért arra is, hogy a határon túl is népszerűsítik előadásaikat, a felvidéki magyarok körében egyre nagyobb az érdeklődés, és az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben egy önálló felvidékieknek szóló bérletet is létre tudnak hozni.

Az új darabokról szólva hangsúlyozta, a jól ismert és kedvelt műfajok mellett egy igazi mesedarabot is bemutatnak, ez azonban egyelőre meglepetés. Szeptemberben ismét lesz nyílt nap, amikor a kulisszák mögé kukkanthatunk, és egy operett gála is felkerül a palettára.

Az évad első bemutatója Bródy Sándor klasszikusa, A tanítónő lesz, amelyben az I. világháború előtti világba nyerhetünk bepillantást. Ezután következik a már említett Jekyll és Hyde grandiózus díszlettel és ruhákkal, látványos és izgalmas színpadi világgal.

Karácsony környékén egy ősbemutatót láthat a győri közönség, Victor Hugo: A nevető ember című darabja kerül a színpadra. Forgács Péter bevallotta, ifjúságának kedvenc regénye ez, ahol egy vak lány és egy elcsúfított fiú gyönyörű szerelme elevenedik meg.

A kortárs mű sem maradhat el, az idén Tasnádi István FINITO című tragikomédiáját játssza a színház. Érdekessége, hogy a főszerepet a Megasztárban feltűnt Tóth Gabi alakítja majd, aki az évadismertetőn Elég volt! című számát adta elő.

Közkívánatra kerül műsorra a János Vitéz című daljáték, amely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy élményt jelenthet. Az utolsó nagyszínházi bemutató várhatóan nagy durranás lesz, hiszen az egyik legnépszerűbb magyar film, a Csinibaba kerül a győri színpadra.

A Kisfaludy teremben mutatják be az Apácák című musicalt, amelynek különlegessége, hogy a helyszín ellenére is élő zenével lesz hallható. A másik kamaratermi előadás A testőr című Molnár Ferenc klasszikus lesz.

Az új balett előadás a Mikis Theodorakis – Harangozó Gyula: Zorba, a görög. Az évad ismertetésén egyébként Kiss János a Győri Balett igazgatója nem tudott személyesen jelen lenni, mivel éppen Kínában népszerűsíti a műfajt és városunkat, de egy vidám videó-üzenetben arra buzdította a győrieket, hogy a következő évadban is tartsanak a társulattal és a színházzal.

Az idei évadról műsoron marad az Aranycsapat, a Csárdáskirálynő, a Portugál, a Hajmeresztő, az Al Addin, a Tóték és a GyőrBe-Ugró.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

Hirdetés